W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasztet grzybowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Pasztet grzybowy

Bardzo smaczna alternatywa wszelkich past mięsnych. Poza tym doprawdy niekłopotliwa w wykonaniu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cebula
  • Å‚yżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • oliwa z oliwek
  • 50 g miÄ™kiszu buÅ‚ki (pokruszonego)
  • 100 g dobrego kremowego serka
  • cytryna

Pasztet grzybowy - Opis przyrzÄ…dzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu. Pieczarki ocieramy ściereczką i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy masło, dodając 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy kolendrę, smażymy chwilę, po czym wrzucamy pieczarki. Smażymy na sporym ogniu, mieszając, aż woda wyparuje i pieczarki zaczną się rumienić - czyli mniej więcej 10 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną bułkę. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przekłądamy grzyby do malaksera, dodajemy serek i nieco soku z cytryny. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku, czym tam potrzeba. Przekładamy pasztet do kamionkowego naczynia, przykrywamy i wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Podajemy z grzankami, piklami i surowymi warzywami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pasztet grzybowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: