W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Flan z dyskretnym aromatem cytrynowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Flan z dyskretnym aromatem cytrynowym

Delikatny krem z aromatem skórki cytrynowej. Podajemy z jakimś owocowym dodatkiem: cytrynowym confit, śliwkami w czerwonym winie, sałatką pomarańczową lub pomarańczami w waniliowej marynacie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • cytryna
  • 100 g cukru
  • 1 l (4 szklanki) kremowej śmietanki
  • 8 żółtek
  • 2 jajka

Flan z dyskretnym aromatem cytrynowym - Opis przyrządzania:

Cytrynę starannie myjemy w bardzo gorącej wodzie i osuszamy. Ostrym nożykiem ścinamy cienką warstwę skórki. Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy skórkę cytrynową i śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia, uważając, by nie wykipiało. Garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Przelewamy przez gęste sitko. W misce miksujemy żółtka i jajka. Dolewamy przecedzoną śmietankę. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Przelewamy krem do 8 żaroodpornych miseczek tak, by sięgał aż po brzeg. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy flany przez półtorej godziny - po godzinie formę z miseczkami przykrywamy folią aluminiową. Upieczony krem wyjmujemy z piekarnika i z wody. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym przykrywamy każdą miseczkę kawałkiem plastikowej folii i wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Przed podaniem zdejmujemy folię. Każdy krem "objeżdżamy" dokoła nożem, oddzielając go od ścianek miseczki. Zanurzamy każdą miseczkę na chwilę w gorącej wodzie, po czym przykrywamy talerzykiem, odwracamy i wytrząsamy. Szeroką łopatką kuchenną przenosimy każdy flan na talerzyk deserowy. Obok kładziemy owoce: śliwki w winie, pomarańcze w waniliowej marynacie lub łyżkę cytrynowego confit.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Flan z dyskretnym aromatem cytrynowym: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Flan z dyskretnym aromatem cytrynowym przepisy:

  • Flan bananowy Flan bananowy
    Błyskawiczny, prościutki krem, który robimy, gdy banany, które mamy w domu, dojrzewają zbyt szybko. Wszystkie składniki kremu miksujemy po prostu ze sobą i pieczemy w kąpieli wodnej. Voila!
  • Flan pomidorowy
    Krem, ale na słono. Na słodko-słono, jak mawia mój Teść, bo przecież pomidory też są słodkie. Bardzo dobra przystawka lub nieoczekiwany dodatek do mięsa (lub ryby) z grilla.
  • Parmezanowy flan
    Bardzo prosta, a jednocześnie wyrafinowana przystawka - taki parmezanowy, ciepły krem z dodatkiem ostrzejszego w smaku sosu.
  • Flan z cukinii Flan z cukinii
    Kolejny przykład na to, jak ze skromnej cukinii zrobić danie eleganckie, absolutnie odpowiednie dla gości.
  • Francuski flan z prawdziwków
    Flan, czyli zapiekany kremik w formie zgrabnej babeczki. Podajemy jako subtelną przystawkę lub jako dodatek do dziczyzny.




Podziel się linkiem:


Komentarze: