W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Łosoś słodko-kwaśny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Łosoś słodko-kwaśny

Smażony łosoś w bezpretensjonalnym sosie z miodem, sosem sojowym i przyprawami. Podajemy z ryżem basmati i jakimś zielonym warzywem, np. szpinakiem w liściach lub brokułami z sezamem.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 porcje filetów z łososia ze skórą
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego (lub trochę mniej białego winnego)
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • czerwona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • olej z orzeszków ziemnych

Łosoś słodko-kwaśny - Opis przyrządzania:

Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do szklanego płaskiego naczynia. Do rondelka wlewamy sos sojowy, ocet i miód. Papryczkę chilii pozbawiamy ogonka i nasionek, płuczemy i drobno siekamy. Dodajemy do rondelka. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do rondelka. Imbir obieramy i kroimy w możliwie cieniutkie paski. Dodajemy do rondelka. Rondelek stawiamy na małym ogniu i mieszamy, aż sos się zagotuje. Studzimy i polewamy łososia. Wstawiamy rybę na pół godziny (30 minut) do lodówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wkładamy porcje łososia, odcedzone z marynaty i smażymy po 4 minuty z każdej strony. Marynatę zlewamy do rondelka i gotujemy na sporym ogniu, aż zęstnieje w syrop. Polewamy porcje łososia syropem i podajemy z ryżem basmati.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Łosoś słodko-kwaśny: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: