W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Risotto z cukiniÄ… i rukolÄ…

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Risotto z cukiniÄ… i rukolÄ…

Letnie, zielono risotto. Cukinie, jak zwykle - im mniejsze, tym lepsze.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g malutkich cukinii
  • oliwa z oliwek
  • pÄ™czek rukoli
  • pÄ™czek natki pietruszki
  • okoÅ‚o 6 szklanek wywaru z kurczaka
  • cebula
  • 3 Å‚yżki masÅ‚a
  • 450 g ryżu do risotto
  • 200 ml biaÅ‚ego wytrawnego wina
  • 80 g Å›wieżo startego parmezanu plus wiÄ™cej do podania

Risotto z cukiniÄ… i rukolÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:

Cukinie myjemy, odcinamy końce. Kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cukinie i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. W tym czasie płuczemy i osuszamy rukolę i natkę. Rukolę grubo siekamy (jeśli listki są drobniutkie, zostawiamy je w całości), a natkę drobno. Zioła dodajemy do cukinii, mieszam i smażymy chwilę. Lekko solimy. Wywar z kurczaka wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Kiedy się roztopi, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż będzie miękka, ale się nie zacznie rumienić. Dodajemy ryż i starannie mieszamy. Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. Dodajemy cukinię i mieszamy, żeby się rozgrzała i połączyła z ryżem. Zdejmujemy patelnię z ognia, wsypujemy parmezan i dodajemy pozostałą łyżkę masła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby masło i ser się roztopiły. Podajemy z dodatkowym tartym serem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Risotto z cukinią i rukolą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Risotto z cukiniÄ… i rukolÄ… przepisy:

  • Risotto grzybowe z cukiniÄ…
    Bardzo pyszne risotto z młodziutką cukinią i suszonymi prawdziwkami.
  • Absolutnie podstawowe risotto
    Podstawa wszelkich odmian risotta. Jeśli ten przepis nam się udaje, to udają się wszystkie inne, nawet najbardziej skomplikowane.
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Risotto cytrynowe z bobem
    Pyszne, prawdziwie wiosenne risotto. Bób powinien być naprawdę młody, ziarenka drobne i delikatne.
  • Risotto potrójnie pomidorowe Risotto potrójnie pomidorowe
    Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: