Brytyjczycy są niesłychanie dumni ze swej gęstej, tłustej śmietany, zwanej clotted cream (patrz Słownik). Podają ją do ciepłych bułeczek z dżemem truskawkowym oraz do deserów.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania-Kornwalia, Devon
Liczba porcji: 1/2 szklanki
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Maślana śmietana (clotted cream) - Opis przyrządzania:
Śmietankę wlewamy do ciężkiego rondla, dodajemy masło. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy. Pilnujemy, żeby nie wykipiała. Gotujemy około 10 minut, aż pozostanie połowa płynu. Przelewamy śmietankę do płaskiego szklanego naczynia, studzimy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Maślana śmietana (clotted cream): trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Marzec 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |