W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Maślana śmietana (clotted cream)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Maślana śmietana (clotted cream)

Brytyjczycy są niesłychanie dumni ze swej gęstej, tłustej śmietany, zwanej clotted cream (patrz Słownik). Podają ją do ciepłych bułeczek z dżemem truskawkowym oraz do deserów.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania-Kornwalia, Devon

Liczba porcji: 1/2 szklanki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szklanka śmietanki 35-40%
  • 1/2 łyżki masła

Maślana śmietana (clotted cream) - Opis przyrządzania:

Śmietankę wlewamy do ciężkiego rondla, dodajemy masło. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy. Pilnujemy, żeby nie wykipiała. Gotujemy około 10 minut, aż pozostanie połowa płynu. Przelewamy śmietankę do płaskiego szklanego naczynia, studzimy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Maślana śmietana (clotted cream): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Maślana śmietana (clotted cream) przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze: