W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Łosoś z sosem cytrynowo-kaparowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Łosoś z sosem cytrynowo-kaparowym

Ulubiony przez Niemców sos cytrynowy z kaparami zazwyczaj podaje się do małych klopsików. Paski smażonego łososia są ciekawą, nowoczesną alternatywą. Podajemy z piure ziemniaczanym lub ryżem i lekko podsmażonym szpinakiem w liściach.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 600 g filetów z łososia bez skóry
  • oliwa z oliwek
  • mała szalotka
  • ząbek czosnku
  • 2 cytryny
  • 40 ml wytrawnego białego wermutu
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • gałązka świeżego tymianku
  • 2 łyżki drobnych kaparów

Łosoś z sosem cytrynowo-kaparowym - Opis przyrządzania:

Łososia myjemy w zimnej wodzie i pęsetką usuwamy ewentualnie pozostałe ości. Kroimy wzdłuż na pół, a potem na paski o szerokości około centymetra-dwóch. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wkładamy łososia i smażymy ze wszystkich stron, aż zmieni kolor na jasnoróżowy. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z połowy jednej cytryny ścieramy skórkę na drobnej tarce. Wyciskamy sok. Z drugiej cytryny ścinamy skórkę wraz z białą częścią, po czym filetujemy, czyli ostrym nożem wycinamy cząstki cytryny spomiędzy membran. Na patelnię po łososiu wlewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy szalotkę z czosnkiem i smażymy na małym ogniu przez 5 minut, mieszając. Wlewamy wermut, białe wino i śmietankę. Dodajemy gałązkę tymianku i gotujemy sos na małym ogniu, aż zgęstnieje i będzie jednolity. Wyjmujemy tymianek. Do sosu wkładamy łososia, dodajemy startą skórkę cytrynową i przez chwilę podgrzewamy. Wlewamy sok z cytryny (do smaku, ja na przykład lubię kwaśny sos), dodajemy kapary i cząstki cytryny. Gotujemy jeszcze chwilę, aby wszystko się rozgrzało i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Łosoś z sosem cytrynowo-kaparowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: