Nazwa mówi sama za siebie - to naprawdę najlepsze pierniczki, jakie znam, a w mojej rodzinie tradycja pieczenia pierniczków jest długa. Ciasto świetnie się przechowuje, można je cienko rozwałkować i nie lepi się do wałka. Gotowe pierniczki można przechowywać miesiącami w metalowej zamykanej puszce.
Przepis na Pierniczki (najlepsze, jakie znam) >>
Bardzo pyszny deser, szczególnie wczesną jesienią, kiedy na straganach pełno jest naprawdę dojrzałych gruszek.
Przepis na Gruszki w kremie z mascarpone >>
Doskonały, staroświecki mazurek z pianką i orzechami. Pieczemy go co najmniej dwa dni przed Wielkanocą, aby dobrze skruszał.
Przepis na Mazurek orzechowy piankowy >>
Piękny, bogaty w smaku makowy tort przełożony maślanym kremem kawowym. W dawnej Polsce torty miały na wielkanocnym stole miejsce co najmniej równe z babami i mazurkami. Przywróćmy więc tę piękną tradycję, choćby przy pomocy makowego tortu mojej Mamusi.
Przepis na Tort makowy mojej Mamusi >>
Deser ten jest najlepszym dowodem na to, że kuchnia Wysp Brytyjskich nie taka jest straszna, jak ją malują. Czas zmienić te przestarzałe poglądy! Pudding jest przepyszny i treściwy, może więc być podawany także jako drugie, słodkie danie po solidnej zupie.
Przepis na Słodki pudding z chleba z masłem >>
Deser ten, kawowa wariacja kremu brulee, jest bardzo elegancki. Najlepiej podawać go w ładnych filiżankach do kawy - muszą jednak być żaroodporne.
Przepis na Kawowy krem pieczony >>
Doskonały owocowy deser na upalne popołudnie. Owoce kombinujemy ze sobą w różnych zestawach: dobrze sprawdza się na przykład rabarbar z truskawkami, maliny z jagodami i jeżynami (wersja leśna) albo wiśnie z wielokolorowymi porzeczkami. Genialnym zestawem są też dojrzałe brzoskwinie z malinami.
Przepis na Jogurtowy krem z owocami >>
Bardzo elegancki, klasyczny deser francuski - odpowiedni nawet dla najbardziej wytwornych gości.
Przepis na Poires Belle Helene, czyli gruszki "Piękna Helena" >>
Doskonała tarta, klasyczny przepis solidnej, burżuazyjnej kuchni francuskiej. Kilka świeżych malin lub truskawek, położonych obok, doda jej blasku.
Przepis na Tarta cytrynowa >>
Jeden z ulubionych amerykańskich deserów, tym razem o smaku słodko-cierpkim. Podajemy na gorąco, z kulką lodów waniliowych.
Przepis na Kruszonka żurawinowa >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |