Kwintesencja jesieni - beżowy, intensywnie jabłkowy mus, z lekkim posmakiem karmelu. Jeden z moich ulubionych deserów - taki zwykły, a jednocześnie znakomity, lekki, ale sycący, prosty, a elegancki. Jeśli akurat nie mamy gości, deser jemy, siedząc na kanapie lub w fotelu - jakoś najlepiej wtedy smakuje...
Przepis na Karmelowy mus jabłkowy >>
Subtelny letni deser - oczywiście najlepsze byłyby dzikie poziomki...
Przepis na Poziomkowy deser z Sauterne >>
Wariacja na temat szkockich kruchych ciastek, czyli shortbreads. Bardzo maślane i piaskowe w konsystencji, są świetne do rozmaitych kremowych deserów.
Przepis na Kruche ciastka z polentą >>
Klasyczne migdałowe ciasteczka, doskonałe do kawy. Dobrze komponują się również z rozmaitymi kremowymi deserami i lodami.
Przepis na Migdałowe makaroniki >>
Jesienna tarta, w której kawałki gruszek zapieczone są w słodkiej, marcepanowej masie. Doskonała na podwieczorek.
Przepis na Tarta migdałowa z gruszkami >>
Popularne w Stanach i na Wyspach muffins tak się nam spodobały, że spolszczyła się nawet ich nazwa. Ciepłe mufinki są najsmaczniejsze, jeśli więc chcemy zjeść je na śniadanie, trzeba wstać godzinkę wcześniej ;-)
Przepis na Mufinki z malinami >>
Małe kruche ciasteczka, egzotycznie przyprawione. Dobre do herbaty, kawy i do zagryzania rozmaitych kremów.
Przepis na Ciasteczka z kardamonem >>
Alzacja słusznie słynie ze swych tart, do których wykorzystuje się najrozmaitsze owoce ze wspaniałych miejscowych sadów. W tym przepisie jabłka zalewamy śmietankowym kremem i zapiekamy w foremce z kruchego ciasta z wanilią.
Przepis na Alzacka tarta z jabłkami >>
Absolutny klasyk - mus czekoladowy według wszelkich francuskich zasad. Jeśli ktoś woli czekoladę mleczną, niech kliknie gdzie indziej (mus z mlecznej czekolady z Cointreau, na przykład).
Przepis na Czarny mus czekoladowy >>
Pyszne, świąteczne mufinki o dobrej proporcji słodkiego i kwaśnego.
Przepis na Mufinki z żurawinami i imbirem >>