W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mazurek orzechowy piankowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Mazurek orzechowy piankowy

Doskonały, staroświecki mazurek z pianką i orzechami. Pieczemy go co najmniej dwa dni przed Wielkanocą, aby dobrze skruszał.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 g (1/4 kg) cukru pudru + 80 g do białek
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g mąki
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • połówki orzechów do ozdobienia

Mazurek orzechowy piankowy - Opis przyrządzania:

Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka ucieramy w makutrze „na puch” z 250 g cukru pudru, dodając masło w małych porcjach, cały czas ucierając. Do utartej masy maślano-żółtkowej dodajemy mąkę i mielone orzechy. Wyrabiamy jednolite, miękkie ciasto. Blachę do ciast wykładamy papierem do pieczenia. Palcami równomiernie rozkładamy ciasto i wygładzamy jego powierzchnię. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając w czasie ubijania 80 g cukru pudru. Pianą pokrywamy równomiernie ciasto i kładziemy na jej powierzchni w niezbyt wielkich odstępach połówki obranych orzechów. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Mazurek pieczemy 30 do 45 minut, aż piana będzie sucha i lekko przyrumieniona. Przechowujemy w szczelnym pudełku lub zawijamy w folię aluminiową.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mazurek orzechowy piankowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku

Podobne do Mazurek orzechowy piankowy przepisy:

  • Ciasteczka pekanowe (lub mazurek)
    Idą Święta, będziemy piec ciasteczka. A jeśli będą wszystkim smakowały (na pewno!), to możemy je powtórzyć na Wielkanoc, jako nowatorski mazurek.
  • Mazurek kokosowo-orzechowy
    Upiekłam ten mazurek ostatnio dla amerykańskich skautów i wyobraźcie sobie, że w mgnieniu oka wszystko znikło... Czyli Amerykanie jednak nie muszą mieć wszystkiego z gotowych mieszanek...
  • Mazurek bakaliowo-bezowy
    Mazurek bakaliowo-bezowy pozwala na pozbycie się dużej ilości białek, pozostałych od ciasta na baby, a nic tak nie utwierdza nas w dobrym humorze, jak poczucie własnej zabopiegliwości w okresie szczególnych świątecznych wydatków...
  • Mazurek owsiany z polewą imbirową
    Mazurek z płatków owsianych był u nas tzw. mazurkiem awaryjnym, kryzysowym. Polewa imbirowa, bardziej już współczesna, dodaje mu pozakryzysowego blasku.
  • Mazurek żurawinowy
    Mazurek z lekko różową polewą ze śmietany i przecieru żurawinowego. Uwaga - czasem polewa nie zastyga tak, jak powinna, nie wiadomo dlaczego. Jeśli się niepokoicie, można do masy dodać tabliczkę roztopionej białej czekolady. Ja wolę zaryzykować, bo nie lubię białej czekolady...




Podziel się linkiem:


Komentarze: