Deser dla tych wielbicieli słodyczy, dla których czekolada czarna i gorzka nazbyt jest intensywna. Skórka pomarańczowa dodaje musowi charakteru.
Przepis na Mus czekoladowo-pomarańczowy >>
Bardzo dobre i bardzo łatwe kruche ciastka. Jeśli czystość w kuchni nie jest naszą obsesją, angażujemy dzieci zarówno do zagniatania ciasta, jak i do wycinania ciasteczek foremkami. Będzie sporo zamiatania i skrobania stołu, ale za to ile dobrej, wspólnej zabawy!
Przepis na Dziecinne ciasteczka >>
Ładny i delikatny deser, który doskonale prezentuje się w małych kieliszkach - w tej postaci podajemy go na stojących przyjęciach. Możemy też zrobić go w wersji rodzinnej - wówczas wlewamy galaretkę do szklanej miski, a gdy zastygnie, nakładamy krem i owoce.
Przepis na Malinowy deser z mascarpone >>
Ciasteczka te po angielsku nazywają się "melting moments" - i w istocie w mgnieniu oka rozpływają się w ustach.
Przepis na Piaskowe ciasteczka z kremem morelowym >>
Te bardzo popularne we Francji i Belgii czekoladki są niezwykle proste w wykonaniu. Za to zawsze robią wielkie wrażenie na - że się tak wyrażę - konsumentach.
Przepis na Czekoladki z bakaliami >>
Kanoniczne clafoutis robi się z czarnymi czereśniami (z pestką), ale z innymi owocami też jest dobre. U nas zawsze jabłek jest dużo, więc każdy dobry pomysł się liczy.
Przepis na Clafoutis z renet >>
Jedna z wielu wersji pieczonego kremu, tym razem z mlekiem kokosowym. Świetny deser na lato, kiedy do stosu truskawek, malin, wiśni i porzeczek potrzebujemy czegoś łagodnego w smaku.
Przepis na Kreolski kremik >>
Drożdżowe gofry według tego przepisu, smaczne i delikatne, zaraz po upieczeniu są miękkie, robią się kruche w miarę stygnięcia. Oczywiście zjadamy je zaraz po upieczeniu - jeśli trochę ciasta nam zostanie, trzymamy je przez noc w lodówce. Nazajutrz zanurzamy w nim kawałki jabłek i smażymy na oleju.
Przepis na Gofry drożdżowe francuskie >>
Kulfi czyli indyjskie lody, robione są ze skondensowanego mleka i nie trzeba mieć do nich maszyny do lodów. Słodkie i egzotycznie przyprawione (w tym przepisie kardamonem) pasują do rozmaitych świeżych owoców, tropikalnych (mango) i rodzimych (truskawki).
Przepis na Kulfi kardamonowe >>
Uwielbiam agrest, szczególnie surowy. Dla Anglików jednak staje się on jadalny dopiero po ugotowaniu. Syrop z kwiatów czarnego bzu jest na Wyspach tradycyjnym dodatkiem do agrestu, bardzo zresztą udanym. Jeśli na stole postawimy pęk kwiatów czarnego bzu, będziemy mieli poczucie, że nadeszło lato.
Przepis na Agrest z kwiatem czarnego bzu >>
« | Marzec 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |