W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jogurtowy krem z owocami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Jogurtowy krem z owocami

Doskonały owocowy deser na upalne popołudnie. Owoce kombinujemy ze sobą w różnych zestawach: dobrze sprawdza się na przykład rabarbar z truskawkami, maliny z jagodami i jeżynami (wersja leśna) albo wiśnie z wielokolorowymi porzeczkami. Genialnym zestawem są też dojrzałe brzoskwinie z malinami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g (3/4 kg) różnych letnich owoców
  • 100 g cukru
  • szklanka (250 ml) śmietanki kremówki
  • 300 g greckiego jogurtu naturalnego
  • brązowy cukier do posypania

Jogurtowy krem z owocami - Opis przyrządzania:

Owoce przebieramy, te, które trzeba wypestkować – wypestkowujemy, zaś te, które są duże – kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy owoce do garnka, dosypujemy cukier i stawiamy na małym ogniu na 3 do 5 minut, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok. Jeśli chodzi o zestaw brzoskwiniowo-malinowy, to podgrzewamy tylko brzoskwinie, a maliny dodajemy do nich dopiero, gdy te pierwsze wystygną, żeby się nie rozpaćkały. Owoców w garnku nie mieszamy, tylko przesuwamy po dnie kilka razy drewnianą łyżką - inaczej rozgotują się na paćkę, a nie o to chodzi. Przekładamy owoce na głęboki półmisek (ten, w którym chcemy deser podać na stół) i zostawiamy do zupełnego wystygnięcia. Teraz ubijamy śmietankę na sztywno Mieszamy ją z jogurtem. Miksturę śmietanowo-jogurtową rozkładamy równomiernie na owocach tak, by pokryła je zupełnie i sięgała do brzegów naczynia. Wygładzamy powierzchnię, przykrywamy folią plastikową i wstawiamy półmisek do lodówki na co najmniej dwie godziny. Teraz krem możemy posypać miałkim ciemnobrązowym cukrem (muscovado) i wstawić na trzy godziny do lodówki. Po tym czasie cukier rozpuści się w kałużę pysznego ciemnobrązowego sosu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Jogurtowy krem z owocami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Jogurtowy krem z owocami przepisy:

  • Sos Melba
    Nie jest to klasyczny sos, jaki używamy do lodów a la Melba. Ten sos łączy w sobie brzoskwinie i maliny, a dodatek brandy przyjemnie go zaostrza. Podajemy na ciepło lub zimno.
  • Krem Celeste
    Elegancki, orzeźwiający krem z dodatkiem kwaśnej śmietany. Doskonały deser na upalne dni, znakomicie pasuje do wszelkich letnich owoców. W zimie najlepszym dodatkiem będzie sałatka z pomarańczy lub plasterki kiwi.
  • Brzoskwinie w różowym winie
    Lekki deser na zakończenie letniego obiadu. Wino podczas gotowania zamienia się w słodki sos, a procenty ulatują w powietrze. Można więc takie brzoskwinie podać i dzieciom (starszym). Niech się cieszą.
  • Brzoskwinie z bezą
    Ładny i szybki deser z dojrzałych brzoskwiń i malin, podawany na gorąco. Świetny w sierpniowy wieczór.
  • Brzoskwinie z limoncello
    Letni i lekki deser z dojrzałych brzoskwiń.




Podziel się linkiem:


Komentarze: