W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jogurtowy krem z owocami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Jogurtowy krem z owocami

Doskonały owocowy deser na upalne popołudnie. Owoce kombinujemy ze sobą w różnych zestawach: dobrze sprawdza się na przykład rabarbar z truskawkami, maliny z jagodami i jeżynami (wersja leśna) albo wiśnie z wielokolorowymi porzeczkami. Genialnym zestawem są też dojrzałe brzoskwinie z malinami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g (3/4 kg) różnych letnich owoców
  • 100 g cukru
  • szklanka (250 ml) Å›mietanki kremówki
  • 300 g greckiego jogurtu naturalnego
  • brÄ…zowy cukier do posypania

Jogurtowy krem z owocami - Opis przyrzÄ…dzania:

Owoce przebieramy, te, które trzeba wypestkować – wypestkowujemy, zaÅ› te, które sÄ… duże – kroimy na mniejsze kawaÅ‚ki. WkÅ‚adamy owoce do garnka, dosypujemy cukier i stawiamy na maÅ‚ym ogniu na 3 do 5 minut, aż cukier siÄ™ rozpuÅ›ci, a owoce puszczÄ… sok. JeÅ›li chodzi o zestaw brzoskwiniowo-malinowy, to podgrzewamy tylko brzoskwinie, a maliny dodajemy do nich dopiero, gdy te pierwsze wystygnÄ…, żeby siÄ™ nie rozpaćkaÅ‚y. Owoców w garnku nie mieszamy, tylko przesuwamy po dnie kilka razy drewnianÄ… Å‚yżkÄ… - inaczej rozgotujÄ… siÄ™ na paćkÄ™, a nie o to chodzi. PrzekÅ‚adamy owoce na gÅ‚Ä™boki półmisek (ten, w którym chcemy deser podać na stół) i zostawiamy do zupeÅ‚nego wystygniÄ™cia. Teraz ubijamy Å›mietankÄ™ na sztywno Mieszamy jÄ… z jogurtem. MiksturÄ™ Å›mietanowo-jogurtowÄ… rozkÅ‚adamy równomiernie na owocach tak, by pokryÅ‚a je zupeÅ‚nie i siÄ™gaÅ‚a do brzegów naczynia. WygÅ‚adzamy powierzchniÄ™, przykrywamy foliÄ… plastikowÄ… i wstawiamy półmisek do lodówki na co najmniej dwie godziny. Teraz krem możemy posypać miaÅ‚kim ciemnobrÄ…zowym cukrem (muscovado) i wstawić na trzy godziny do lodówki. Po tym czasie cukier rozpuÅ›ci siÄ™ w kaÅ‚użę pysznego ciemnobrÄ…zowego sosu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Jogurtowy krem z owocami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: