Wielokrotnie sprawdzany przepis - ciasto jest pyszne, wilgotne (dzięki nasączeniu kawą), a bita śmietana na wierzchu rzeczywiście przypomina mleczną "czapeczkę" cappuccino.
Przepis na Placek Cappuccino >>
Niezwykły, lekko pikantny od imbiru deser lodowy, z bezami i śmietanką. Pycha.
Przepis na Mrożony tort imbirowy >>
Prosta i szybka tarta z dobrze dobranym kontrastem smaków i kolorów. Bardzo odpowiednia na letni podwieczorek.
Przepis na Tarta z kremem limetkowym i malinami >>
Mocno cytrynowy krem o lekkiej konsystencji, znakomity na zakończenie obfitego obiadu lub kolacji. Wytwornym gościom podajemy krem w indywidualnych porcjach, rodzinie - raczej w salaterce, z dodatkiem cytrynowego confit lub pasty cytrynowej.
Przepis na Krem cytrynowy >>
Jedna z wielu wersji musu z ciemnej czekolady - tym razem z dodatkiem bitej śmietany. Mus ten ma dość zwartą konsystencję, można więc użyć go jako kremu do babeczek lub wypełnić nim upieczoną tartę z kruchego ciasta.
Przepis na Mus czekoladowy >>
Elegancki mrożony deser dla amatorów kawy. Podajemy w zgrabnych trójkątach, z dodatkiem kawowego syropu.
Przepis na Mrożony tort kawowy >>
Lekki, słodko-kwaśny deser lodowy o ładnym kolorze i przyjemnym cytrynowym smaku.
Przepis na Mrożony tort cytrynowy >>
Ni to ciasto, ni deser... (moja Babcia na takie trudne do zdefiniowania słodkości mówiła zawsze "legumina"). W każdym razie deser ten jest bardzo praktyczny, bo robi się szybko, a trzeba go zrobić wcześniej, żeby dobrze zastygł.
Przepis na Deser kawowy z orzechami >>
Jeszcze jeden mus czekoladowy, tym razem w wersji niemal wytrawnej. Ale niektóre dzieci lubią bardzo czarną czekoladę (na przykład moja córka), więc trzeba mieć się na baczności.
Przepis na Bardzo czekoladowy mus >>
Jabłka to się piecze chyba w każdym kraju, w którym rosną jabłonie. Mało które danie tak podnosi na duchu, jak słodkie, miękkie jabłka prosto z pieca. Możemy uznać, że dodatek syropu klonowego i żurawin sytuuje ten przepis w kręgu kultury kanadyjskiej...
Przepis na Jabłka z syropem klonowym >>