Deser ten jest najlepszym dowodem na to, że kuchnia Wysp Brytyjskich nie taka jest straszna, jak ją malują. Czas zmienić te przestarzałe poglądy! Pudding jest przepyszny i treściwy, może więc być podawany także jako drugie, słodkie danie po solidnej zupie.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
12-16 kromek bułki
100 g miękkiego masła
300 ml śmietanki
300 ml mleka
laska wanilii
4 jajka
1/2 szklanki cukru
Słodki pudding z chleba z masłem - Opis przyrządzania:
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Teraz smarujemy masłem porcelanową lub szklaną formę do zapiekania (taką, co może prosto z piekarnika iść na stół) i to od wielkości formy zależy ilość bułki, jaką bierzemy do puddingu. W normalnej mieści się zazwyczaj 12- 16 kromek, więc odpowiednią ich ilość smarujemy masłem i układamy w formie tak, aby na siebie zachodziły, jak dachówki.
Śmietankę i mleko wlewamy do rondelka, dodajemy laskę wanilii przeciętą wzdłuż na pół i podgrzewamy prawie do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
W misce ucieramy całe jajka i cukier na gładką masę i powoli wlewamy mleko ze śmietanką, pozbywając się po drodze laski wanilii. Dobrze mieszamy.
Uzyskanym sosem polewamy bułkę, starając się, żeby każdy kawałek był nasączony. Odstawiamy na kolejne 10 minut, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 3 kwadranse - bułka ma być przyrumieniona i chrupka, a sos zgęstnieje w rodzaj kremu na spodzie formy.
Podajemy albo prosto z piekarnika (w mroźny dzień), albo dobrze ciepły, polany sokiem, czy waniliowym sosem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Słodki pudding z chleba z masłem: można zrobić wcześniej
Podobne do Słodki pudding z chleba z masłem przepisy:
Pudding kokosowy z białą i czarną czekoladą Czekoladowo-kokosowa dekadencja: do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i białą czekoladę, a przed podaniem polewamy gorącym sosem z czarnej czekolady...
Krem karmelowy, klasycznie francuski Jeden z najsłynniejszych, najbardziej klasycznych deserów, jakie (coraz rzadziej) można znaleźć na tym niedoskonałym świecie. Krem jest znakomity, o czystym smaku i jedwabistej konsystencji.
Pudding z Yorkshire To nie ten osÅ‚awiony pudding gotowany godzinami na parze, ale coÅ› zupeÅ‚nie innego – ciasto naleÅ›nikowe wylewane jest na gorÄ…cy tÅ‚uszcz i pieczone w piekarniku. Pudding roÅ›nie i rumieni siÄ™, po czym znakomicie nadaje siÄ™ do zbierania sosu z talerza. Choć Brytyjczycy nigdy by tego nie uznali, pudding nadaje siÄ™ doskonale do zrazów duszonych lub miÄ™sa typu gulasz (ale bez Å›mietany).
Podstawowe ciasto orzechowe Jest to bardzo użyteczny przepis na ciasto, które pyszne jest au naturel, ale które stanowić może też znakomitą podstawę do wszelkich tortów dla wielbicieli orzechów. Smak ciasta zależy od tego, jakie orzechy akurat mamy pod ręką i co tez nam w duszy orzechowo gra. Pozostałe dodatki dobieramy zgodnie z rodzajem orzechów, i tak do orzechów włoskich nieźle pasuje cynamon i odrobina zmielonych goździków, do pistacjowych (niesolonych!) - starta skórka z cytryny, a do pekanów - skórka z pomarańczy. Jeśli mamy zamiar z ciasta uczynić tort, przekładamy jego warstwy ulubionych, niezbyt ciężkim kremem.
Ciasto drożdżowe Ciotki Wandy z Paryża Doskonałe ciasto, niezbędne na każde Święta, a na Wielkanoc to już w ogóle. Według tego przepisu ciasta się nie wyrabia, za to zaczyn rośnie kilka godzin. Ciasto jest wilgotne i dość ciężkie, znakomicie nadaje się do ulubionego w moim domu świątecznego śniadania - kawałek ciasta smarujemy masłem, nakładamy szynkę, a potem jeszcze sos chrzanowy (*!*3404*!* na przykład). Ciotka Wanda wprawdzie już nie żyje, ale ciasto nadal się udaje, zawsze i bez pudła.