Piękny, bogaty w smaku makowy tort przełożony maślanym kremem kawowym. W dawnej Polsce torty miały na wielkanocnym stole miejsce co najmniej równe z babami i mazurkami. Przywróćmy więc tę piękną tradycję, choćby przy pomocy makowego tortu mojej Mamusi.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Tort makowy mojej Mamusi - Opis przyrządzania:
Małą tortownicę (średnica 20-22 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc do nasiąknięcia. Następnego dnia starannie osączamy na gęstym sitku i przepuszczamy trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec stopniowo cukier.
Dodajemy po jednym żółtka, cukier waniliowy i przekręcony mak. Starannie, acz delikatnie, mieszamy.
Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy, aż wyrośnie i lekko się zarumieni, zaś patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
Wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia.
Tort kroimy horyzontalnie na 2 placki i przekładamy kremem kawowym:
masło ucieramy na pianę, po czym wbijamy, ciągle ucierając, po jednym 2 surowe żółtka. Dodajemy cukier puder i kawę, rozrobioną w odrobinie wody (dodatek łyżki koniaku lub likieru kawowego bynajmniej nie zaszkodzi). Dobrze ucieramy na puszysty krem.
Krem nakładamy na dolną część ciasta i rozsmarowujemy na równą grubość. Przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.
Lukrować nie trzeba (jeśli już koniecznie ktoś musi, to lukrem kawowym lub cytrynowym).
Jest to jedno z najlepszych ciast na świecie.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Tort makowy mojej Mamusi: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | Wrzesień 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |