Tradycyjny deser wigilijny, przynajmniej u mnie w domu. Nie łamańce z makiem, nie kluski z tymże, ale sam mak, jakby wydłubany z makowca, uformowany w zgrabny kopczyk, z powbijanymi weń migdałami. Starsze Dziecko tak to lubi, że nawet nie trzeba go zaganiać do kręcenia maku przez maszynkę, sam przypomina, że już najwyższy czas!
Przepis na Mak wigilijny (lub nadzienie do makowca) >>
Doskonały zimowy sorbet o wstrząsającym kolorze. Znakomity na zakończenie dużej i eleganckiej kolacji - każdą porcję możemy wówczas polać odrobiną zmrożonej czystej wódki lub też dopełnić wytrawnym szampanem. Bez tych zabiegów jest jednak równie smaczny... Możemy również użyć soku ze zwykłych pomarańczy, jeśli czerwone przeszły nam akurat koło nosa.
Przepis na Sorbet z czerwonych pomarańczy >>
Błyskawiczne, bardzo łatwe "szklankowe" ciasto cytrynowe na podwieczorek lub drugie śniadanie, serwowane w towarzystwie odrobiny konfitur i (może) bitej śmietany. Najbardziej pracochłonne jest ścieranie skórki z cytryny...
Przepis na Najprostsze ciasto cytrynowe >>
Cytryny i polenta dobrze zgadzają się ze sobą - i w smaku, i w kolorze. W tym cieście zamiast mąki używamy tartych migdałów, dzięki czemu nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Każdy natomiast - glutenowy czy bez - doceni w porze drugiego śniadania czy podwieczorku kawałek tego puszystego ciasta, zwłaszcza gdy obok położymy łyżkę gęstego jogurtu i dużo owoców jagodowych. W tej właśnie formie - z borówkami amerykańskimi, o ile pamiętam - jedliśmy ciasto na moich urodzinach u progu lata...
Przepis na Ciasto cytrynowe z polentą nr 2 (bezglutenowe) >>
Pyszne proste ciasto o intensywnym smaku włoskich orzechów. Można je po upieczeniu przekroić poziomo na pół i przełożyć wspomnianym kremem (dobrze wtedy wierzch oprószyć cukrem pudrem), albo nałożyć krem na wierzch i ozdobić jakimś owockiem lub orzeszkiem - u nas były to czereśnie z nalewki (mieliśmy w tym sezonie taki urodzaj czereśni, że coś z nimi trzeba było zrobić...). Krem - prościutki, klasyczny, z mascarpone i śmietanki - słodzę skondensowanym mlekiem, gdyż ma lepszą konsystencję i miły posmak kajmaku...
Przepis na Ciasto orzechowe z kremem >>
Zupełnie zwykłe, klasyczne brownies, z dużą ilością masła, czekolady i cukru... Bardzo niezdrowe i bardzo pyszne. Przed upieczeniem można ciasto posypać orzechami albo owocami (maliny, wiśnie… mogą być mrożone) - u mnie w domu najlepiej "schodzą" takie bez żadnych dodatków, ewentualnie posypane cukrem pudrem (jeszcze więcej cukru, hurra!).
Przepis na Brownies >>
Klasyczna francuska tarta z jabłkami i kremem, na kruchym słodkim cieście. Łatwa i efektowna, idealny deser dla każdego miłośnika dań klasycznych.
Przepis na Tarta z jabłkami >>
Delikatny krem z serka mascarpone, aromatyzowany sherry, podawany ze świeżymi jeżynami - dzikie oczywiście są najlepsze! Jeśli więc macie zamiar wybrać się na jeżyny, deser z mascarpone będzie najlepszą rekompensatą za pokłute i podrapane ręce.
Przepis na Krem mascarpone z sherry i jeżynami >>
Elegancki, orzeźwiający krem z dodatkiem kwaśnej śmietany. Doskonały deser na upalne dni, znakomicie pasuje do wszelkich letnich owoców. W zimie najlepszym dodatkiem będzie sałatka z pomarańczy lub plasterki kiwi.
Przepis na Krem Celeste >>
Cząstki pomarańczy w pachnącym syropie stanowią doskonały dodatek do naszego kremu Celeste. Znakomite również z gęstym jogurtem na ożywcze śniadanie.
Przepis na Sałatka z pomarańczy >>
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |