W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta cytrynowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Doskonała tarta, klasyczny przepis solidnej, burżuazyjnej kuchni francuskiej. Kilka świeżych malin lub truskawek, położonych obok, doda jej blasku.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

Tarta cytrynowa - Opis przyrządzania:

Formę do tart smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy słodkim kruchym ciastem. Widelcem nakłuwamy ciasto na spodzie i wstawiamy formę do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cytryny starannie szorujemy i osuszamy. Ścieramy skórkę - samą żółtą warstwę - a sok wyciskamy. Mieszamy całe jajka z cukrem oraz skórką i sokiem z cytryny. Masło topimy w rondelku i dodajemy do masy cytrynowej. Starannie mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej ciastem. Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut, aż krem cytrynowy zastygnie. Zostawiamy do wystygnięcia i podajemy z malinami lub truskawkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tarta cytrynowa: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Tarta cytrynowa przepisy:

  • Tarta ze świeżym szpinakiem
    Nadzienie do tarty - ze świeżego szpinaku, ziemniaków i anchois - jest dostatecznie eleganckie, by można było to danie podać gościom.
  • Ciepła tarta czekoladowa
    Niedzielny deser dla wielbicieli czekolady. Szczytem rozpusty byłaby jeszcze kulka orzechowych lodów, kusząco roztapiających się w cieple tarty...
  • Klasyczna tarta czekoladowa Klasyczna tarta czekoladowa
    Klasyczna tarta z kruchego ciasta z kremem czekoladowym, mile przełamanym dodatkiem kawy i wanilii. Podajemy dobrze schłodzoną, z filiżanką gorącej kawy. Uwaga! chociaż jest łatwiutka, robi murowane wrażenie na przyjęciach.
  • Tarta kokosowa
    Bardzo udana, prościutka tarta z kokosem i dżemem malinowym. Bardzo udana. Mniam. Bardzo.
  • Tarta z gruszkami i gorgonzolą
    Elegancka tarta o klasycznej kombinacji smaków - gruszki i niebieski ser. Podajemy na ciepłą kolację albo lunch, może też być przystawką lub przekąską do wina.




Podziel się linkiem:


Komentarze: