W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gruszki w kremie z mascarpone

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Gruszki w kremie z mascarpone

Bardzo pyszny deser, szczególnie wczesną jesienią, kiedy na straganach pełno jest naprawdę dojrzałych gruszek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 gruszek średniej wielkości
  • cukier
  • 4 łyżki masła
  • jajko
  • 2/3 szklanki sera śmietankowego (mascarpone
  • ale może być i inny)
  • 2 łyżki mąki
  • płatki migdałowe

Gruszki w kremie z mascarpone - Opis przyrządzania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Układamy je w wysmarowanej masłem formie do zapiekania. Posypujemy łyżeczką cukru.
Masło ucieramy z łyżką cukru. Wbijamy całe jajko i dodajemy serek. Wsypujemy mąkę i bardzo dobrze mieszamy. Wykładamy masę na plasterki owoców. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut - deser powinien zastygnąć i lekko się przyrumienić.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gruszki w kremie z mascarpone: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Gruszki w kremie z mascarpone przepisy:

  • Deser gruszkowy z mascarpone
    Wyjątkowo prosty i błyskawiczny deserek z gruszkami z syropu. Podajemy bardzo zimny, więc jeśli chcemy zrobić go w ostatniej chwili, to i gruszki i serek powinny być prosto z lodówki.
  • Gruszki w czerwonym winie Gruszki w czerwonym winie
    Gruszki gotowane w czerwonym, korzennie przyprawionym winie są dobrym dodatkiem do dań z dziczyzny. I bardzo pięknie wyglądają!
  • Gruszki z czekoladą
    Bardziej pomysł, niż przepis - prościuteńki, ale bardzo elegancki deser z dojrzałych gruszek skropionych gruszkówką.
  • Mus z białej czekolady z gruszkami
    Bardzo prosty i bardzo efektowny ciepło-zimny deser z pieczonych gruszek i zimnego kremu z białej czekolady. Zdecydowanie wart zaproszenia gości.
  • Zimowe owoce z kruszonką
    Dobry "przyjęciowy" deser, zwłaszcza, gdyby karnawał był mroźny - nawet, jeśli do każdej porcji dołożymy kulkę lodów, i tak deser należy do kategorii rozgrzewających. Jeśli nie imprezy nam w głowie - bardzo dobry deser na niedzielny rodzinny obiad.




Podziel się linkiem:


Komentarze: