Bardzo elegancki, klasyczny deser francuski - odpowiedni nawet dla najbardziej wytwornych gości.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Poires Belle Helene, czyli gruszki "Piękna Helena" - Opis przyrządzania:
Do sporego rondla wsypujemy cukier. Wlewamy 2 szklanki wody i sok z cytryny, wrzucamy pół laski wanilii, rozciÄ™tej wzdÅ‚uż. Stawiamy rondel na Å›rednim ogniu i podgrzewamy, aż cukier siÄ™ rozpuÅ›ci. ZwiÄ™kszamy ogieÅ„ i syrop zagotowujemy. Do wrzÄ…cego syropu wrzucamy gruszki – umyte, obrane, przekrojone wzdÅ‚uż na pół, z usuniÄ™tymi gniazdami nasiennymi (ogonków nie odcinamy, bo bardzo dekoracyjnie wyglÄ…dajÄ…). Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogieÅ„ i wolniutko gotujemy gruszki, aż bÄ™dÄ… miÄ™kkie, ale siÄ™ nie rozpadnÄ… (trzeba sprawdzać). Studzimy w syropie (oczywiÅ›cie można to zrobić dzieÅ„ wczeÅ›niej). Tuż przed podaniem wkÅ‚adamy do miseczek kulki lodów waniliowych, ukÅ‚adamy na nich starannie osÄ…czone połówki gruszek i polewamy ciepÅ‚ym sosem czekoladowym.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Poires Belle Helene, czyli gruszki "Piękna Helena": można zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |