W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Poires Belle Helene, czyli gruszki "Piękna Helena"

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Poires Belle Helene, czyli gruszki "Piękna Helena"

Bardzo elegancki, klasyczny deser francuski - odpowiedni nawet dla najbardziej wytwornych gości.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 twarde gruszki
  • pół szklanki cukru
  • sok z poÅ‚owy cytryny
  • pół laski wanilii
  • lody waniliowe
  • sos czekoladowy

Poires Belle Helene, czyli gruszki "Piękna Helena" - Opis przyrządzania:

Do sporego rondla wsypujemy cukier. Wlewamy 2 szklanki wody i sok z cytryny, wrzucamy pół laski wanilii, rozciÄ™tej wzdÅ‚uż. Stawiamy rondel na Å›rednim ogniu i podgrzewamy, aż cukier siÄ™ rozpuÅ›ci. ZwiÄ™kszamy ogieÅ„ i syrop zagotowujemy. Do wrzÄ…cego syropu wrzucamy gruszki – umyte, obrane, przekrojone wzdÅ‚uż na pół, z usuniÄ™tymi gniazdami nasiennymi (ogonków nie odcinamy, bo bardzo dekoracyjnie wyglÄ…dajÄ…). Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogieÅ„ i wolniutko gotujemy gruszki, aż bÄ™dÄ… miÄ™kkie, ale siÄ™ nie rozpadnÄ… (trzeba sprawdzać). Studzimy w syropie (oczywiÅ›cie można to zrobić dzieÅ„ wczeÅ›niej). Tuż przed podaniem wkÅ‚adamy do miseczek kulki lodów waniliowych, ukÅ‚adamy na nich starannie osÄ…czone połówki gruszek i polewamy ciepÅ‚ym sosem czekoladowym.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Poires Belle Helene, czyli gruszki "Piękna Helena": można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Poires Belle Helene, czyli gruszki "Piękna Helena" przepisy:

  • Gruszki w grzanym winie
    Połówki małych gruszeczek w słodkiej, winnej zalewie z dodatkiem rozmaitych korzeni. Pyszne z klasycznym sosem waniliowym.
  • Kremowe limoncello
    Likier cytrynowy jest najpopularniejszym digestifem na włoskim południu. I trudno się dziwić, skoro drzewka cytrynowe spełniają tam rolę naszych polnych grusz... Zazwyczaj podaje się limoncello w wersji czystej, ale ta kremowa wersja też ma swoich (zagorzałych) wielbicieli.
  • Gruszki w czerwonym winie Gruszki w czerwonym winie
    Gruszki gotowane w czerwonym, korzennie przyprawionym winie są dobrym dodatkiem do dań z dziczyzny. I bardzo pięknie wyglądają!
  • BudyÅ„ ryżowy BudyÅ„ ryżowy
    Delikatny kremowy deser, lubiany w Zachodniej Europie zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Podajemy na ciepło lub zimno, z dodatkiem owoców.
  • Marchewka po marokaÅ„sku
    Nowe podejście do duszonej marchewki - dodatek cynamonu i ostrej papryki ożywia tę popularną zimową jarzynę. Pasuje doskonale do pieczonego kurczaka, smażonej piersi z indyka lub białej gotowanej ryby.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: