W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pierniczki (najlepsze, jakie znam)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Pierniczki (najlepsze, jakie znam)

Pierniczki (najlepsze, jakie znam)

Nazwa mówi sama za siebie - to naprawdę najlepsze pierniczki, jakie znam, a w mojej rodzinie tradycja pieczenia pierniczków jest długa. Ciasto świetnie się przechowuje, można je cienko rozwałkować i nie lepi się do wałka. Gotowe pierniczki można przechowywać miesiącami w metalowej zamykanej puszce.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 0

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 jajka
  • 500 g (1/2 kg) cukru
  • 500 g (1/2 kg) miodu
  • 200 g masła
  • 2 torebki przyprawy do pierników
  • 1 kg mąki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • mąka do wałkowania

Pierniczki (najlepsze, jakie znam) - Opis przyrządzania:

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Można je ubić na parze albo dość długo (jakieś 20 minut) mikserem w misce.
Do garnka wkładamy miód i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia.
Dodajemy masło i przyprawę do pierników. Czekamy, aż masło się rozpuści i dobrze mieszamy.
Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy, żeby masa miodowo-maślana przestygła.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy jajka z cukrem i ostudzony miód z masłem.
Sodę rozpuszczamy w łyżce wody, dodajemy do miski.
Wszystko razem mieszamy na gładkie ciasto.
Czystą miskę wysypujemy mąką, wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce, może być na kilka dni lub tygodni - ciasto się nie psuje, wręcz przeciwnie, dojrzewa.
Kiedy już zdecydujemy się na pieczenie pierniczków, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kilka blach do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia.
Odrywamy po kawałku ciasto, cienko wałkujemy, podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy, co chcemy, układamy na blaszkach i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Uważamy, żeby się nie spiekły (wystarcza 10 minut).
Gotowe pierniczki przekładamy na metalową kratkę i odstawiamy do wystygnięcia.
Zimne pierniczki lukrujemy lub nie, jeśli lukrujemy, to i ozdabiamy kolorowymi różnościami - lub nie.
Przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce lub pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pierniczki (najlepsze, jakie znam): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku

Podobne do Pierniczki (najlepsze, jakie znam) przepisy:

  • Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread) Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread)
    Bardzo maślane, piaskowe w konsystencji, klasyczne kruche ciastka. Tradycyjnie kroi się je w trójkąty (tak, jak na zdjęciu).
  • Ciasteczka imbirowe nr 2
    Popularne w krajach o tradycjach anglosaskich krucho-imbirowe ciasteczka, które tradycyjnie powinno się wycinać w kształt ludzików - "gingerbread men".
  • Brownies
    Zupełnie zwykłe, klasyczne brownies, z dużą ilością masła, czekolady i cukru... Bardzo niezdrowe i bardzo pyszne. Przed upieczeniem można ciasto posypać orzechami albo owocami (maliny, wiśnie… mogą być mrożone) - u mnie w domu najlepiej "schodzą" takie bez żadnych dodatków, ewentualnie posypane cukrem pudrem (jeszcze więcej cukru, hurra!).
  • Biscotti z pieprzem i migdałami Biscotti z pieprzem i migdałami
    Szalenie użyteczne i eleganckie biscotti, odpowiednie do wszelkiego rodzaju pasztetów, terrines, rillettes, past serowych. Świetne do pogryzania przy winie, znakomite jako wytworny i oryginalny dodatek do deski serów. Jednym słowem - uniwersalne (i naprawdę bardzo pyszne)!
  • Podstawowe ciasto orzechowe
    Jest to bardzo użyteczny przepis na ciasto, które pyszne jest au naturel, ale które stanowić może też znakomitą podstawę do wszelkich tortów dla wielbicieli orzechów. Smak ciasta zależy od tego, jakie orzechy akurat mamy pod ręką i co tez nam w duszy orzechowo gra. Pozostałe dodatki dobieramy zgodnie z rodzajem orzechów, i tak do orzechów włoskich nieźle pasuje cynamon i odrobina zmielonych goździków, do pistacjowych (niesolonych!) - starta skórka z cytryny, a do pekanów - skórka z pomarańczy. Jeśli mamy zamiar z ciasta uczynić tort, przekładamy jego warstwy ulubionych, niezbyt ciężkim kremem.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2014-12-13 20:48:35
Można piec pierniczki nawet tego samego dnia, choć im dłużej ciasto leży, tym lepiej. Z tej porcji wychodzi strasznie dużo pierniczków, ale ciasto można naprawdę trzymać w lodówce nawet kilka lat (próbowałam). Po prostu trzeba odciąć kawałek, rozwałkować, wyciąć i upiec - aż zrobimy tyle pierniczków, ile nam potrzeba, a resztę dobrze przykryć i trzymać w lodówce do następnego razu
Moja ocena: 5

Marta, 2014-12-13 15:32:18
Ile mniej więcej wychodzi pierniczków z takiej ilości składników?
Moja ocena: brak oceny

Natalia, 2014-12-13 15:27:54
Ile trzeba minimalnie czekać aby ciasto dojrzało, mogę wypiekać dobę po wyrobieniu? :)
Moja ocena: brak oceny

Natalia Korcelli, 2014-12-05 22:00:43
Zwykłą. Pszenną uniwersalną (ja używam szymanowską). :)
Moja ocena: 5

mikita, 2014-12-05 20:57:10
jaką mąkę
Moja ocena: 5

Natalia Korcelli, 2013-03-11 10:19:43
Różnie, to zależy od wilgotności powietrza. U nas nie mają szans na zmięknięcie, bo wszyscy zjadają je w postaci twardszej ;) Ale prawda jest taka, że one nie są twarde tak, żeby sobie na nich łamać zęby - jeśli się je odpowiednio cienko rozwałkuje, to są po prostu chrupkie...
Moja ocena: 5

Rybka, 2013-03-10 17:45:24
Ile trzeba przechowywać te pierniczki po upieczeniu, żeby zmiękły?
Moja ocena: brak oceny