W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kawowy krem pieczony

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Kawowy krem pieczony

Deser ten, kawowa wariacja kremu brulee, jest bardzo elegancki. Najlepiej podawać go w ładnych filiżankach do kawy - muszą jednak być żaroodporne.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 żóltek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 450 ml (niecałe pół litra) śmietanki kremówki
  • 150 ml (trochę więcej
  • niż pół szklanki) mocnej kawy z ekspresu

Kawowy krem pieczony - Opis przyrządzania:

Najpierw nagrzewamy piekarnik do 140°C. Teraz robimy krem: ukręcamy żółtka i brązowy cukier na gładką masę. Śmietankę kremowej i kawę podgrzewamy razem na małym ogniu do granicy wrzenia. Gorący płyn stopniowo wlewamy do ukręconych żółtek, cały czas mieszając. Przelewamy całość z powrotem do garnka i na maleńkim ogniu podgrzewamy, aż krem trochę zgęstnieje, ale bardzo uważamy, żeby nie zaczął się gotować, bo żółtka się zetną i cały wysiłek na nic. Gotowy krem przelewamy do sześciu żaroodpornych miseczek albo do tyluż filiżanek (co bardzo dekoracyjnie wygląda). Naczynka wstawiamy do formy do pieczenia i wlewamy wrzącą wodę (uważając, by nie nalało się do kremu) w takiej ilości, by sięgała do połowy miseczek lub filiżanek. Całość ostrożnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 20 minut, czyli do chwili, w której krem będzie lekko ścięty. Upieczony krem wyjmujemy, zostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Powierzchnię kremu możemy polać karmelem lub - w wersji cappuccino - ozdobić bitą śmietaną i startą czekoladą.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kawowy krem pieczony: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kawowy krem pieczony przepisy:

  • Kreolski krem kawowy
    Smaczny i delikatny krem kawowy z dodatkiem likieru Tia Maria lub Kahlua. Miły niedzielny deser.
  • Kawowy krem brulee
    Jedna z miliona odmian kremu pieczonego w bain marie i podawanego z chrupką warstwą karmelu na wierzchu. Co ciekawe, krem słodzony jest nie cukrem, a słodkim mlekiem skondensowanym, co nadaje mu dodatkową gładkość i charakterystyczny smak.
  • Krem brulee z kawowym karmelem
    Oryginalne podejście do "spalonego" kremu. Karmel z potłuczonymi ziarenkami kawy ma przyjemnie chropowatą konsystencję, zaś gładki krem pod spodem ma smak kawowo-waniliowy.
  • Lody kawowe
    Jeśli ktoś pytałby mnie o zdanie - najlepsze lody na świecie!
  • Klasyczna tarta czekoladowa Klasyczna tarta czekoladowa
    Klasyczna tarta z kruchego ciasta z kremem czekoladowym, mile przełamanym dodatkiem kawy i wanilii. Podajemy dobrze schłodzoną, z filiżanką gorącej kawy. Uwaga! chociaż jest łatwiutka, robi murowane wrażenie na przyjęciach.




Podziel się linkiem:


Komentarze: