Klasyczna polska, czyli zasmażana; danie skompromitowane przez peerelowskie jadłodajnie. Dla mnie - absolutnie nieodzowny dodatek do golonki. Niedawno jadłam taką kapustkę z pieczoną kaszanką i było to bardzo dobre zestawienie.
Przepis na Polska kiszona kapustka >>
Nam młode ziemniaki kojarzą się z koperkiem, Anglikom z miętą, a Włochom z rozmarynem...
Przepis na Ziemniaczki rozmarynowe >>
Właściwy dodatek do domowych hamburgerów, takich prawdziwych, z grilla.
Przepis na Szybkie pikle z cebuli >>
Skorzonera - kompletnie zapomniane warzywo. Salsefia zresztą też. Ale jeśli się trafi, to warto spróbować, bo dobre.
Przepis na Skorzonera (lub salsefia) w białym sosie >>
Kukurydzę w kolbach pieczemy na grillu - jest jeszcze lepsza, niż gotowana w garnku.
Przepis na Grillowana kukurydza z masłem paprykowym >>
Doskonały sposób na brokuły - pasują do białego mięsa i ryby, a ja tam lubię je po prostu jako małe, wegetariańskie danko.
Przepis na Brokuły z sezamem >>
Smażona, chrupka brukselka jest bardzo dobrym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych lub plastrów panierowanego sera.
Przepis na Smażona brukselka >>
Bracia Czesi z upodobaniem raczą się knedlikami, które jakoś nie weszły do nadwiślańskiego kulinarnego repertuaru. A szkoda. Przepis na Knedle Dziadka pochodzi z "Przekroju" sprzed 25 lat, a przysłał go jakiś chłopczyk na konkurs pt. Potrawy Babuni.
Przepis na Knedliki Dziadka >>
Słynna zapiekanka z wiejskiej kuchni Delfinatu. Długie pieczenie konieczne jest, by mleko i śmietana odparowały we właściwy sposób i stworzyły gęsty, kremowy sos.
Przepis na Le gratin dauphinois czyli ziemniaki po delfinacku >>
Jedna z wielu pysznych ziemniaczanych zapiekanek, dzięki którym udawało się zużyć nadmiar mleka od krów pasących się na nieskończonych delfinackich pastwiskach...
Przepis na Ziemniaki z gruyerem >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |