Skorzonera - kompletnie zapomniane warzywo. Salsefia zresztą też. Ale jeśli się trafi, to warto spróbować, bo dobre.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Skorzonera (lub salsefia) w białym sosie - Opis przyrządzania:
Skorzonerę (lub salsefię) obieramy nożykiem do warzyw i bardzo starannie płuczemy. Zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy jakieś 10 minut, aż korzonki będą niemal miękkie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Wino i śmietankę zagotowujemy razem. Wkładamy kawałki skorzonery (lub salsefii), zmniejszamy ogień i dusimy przez 5-7 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. "Na wydaniu" posypujemy siekaną natką.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Skorzonera (lub salsefia) w białym sosie: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska