W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaczki rozmarynowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Ziemniaczki rozmarynowe

Ziemniaczki rozmarynowe

Nam młode ziemniaki kojarzą się z koperkiem, Anglikom z miętą, a Włochom z rozmarynem...

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg mÅ‚odych ziemniaków
  • 6 gaÅ‚Ä…zek Å›wieżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek

Ziemniaczki rozmarynowe - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki skrobiemy, płuczemy i osuszamy. Z gałązek rozmarynu oskubujemy igły i wkładamy je do moździerza. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i 2 łyżeczki grubej soli. Rozgniatamy porządnie tłuczkiem tak, aby zgnieciony rozmaryn uwolnił swoje olejki eteryczne. Dolewamy jeszcze 3-4 łyżki oliwy. Ziemniaki kładziemy w żaroodpornej formie lub na blasze. Polewamy rozmarynową oliwą i wstawiamy do piekarnika. W zależności od wielkości i gatunku, ziemniaki piec się będą od pół godziny do godziny. Powinny być miękkie (nóż wbity w największy ziemniaczek przechodzi bez trudu na wylot) i rumiane z wierzchu. Podajemy prosto z piekarnika.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ziemniaczki rozmarynowe: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ziemniaczki rozmarynowe przepisy:

  • Ziemniaki z cytrynÄ…
    Świetny dodatek do białej ryby.
  • Dorsz z rozmarynem
    Tradycyjnie przyrządza się w ten sposób dorsza solonego, ale ja jakoś nie mam do niego zaufania, poza tym niełatwo go dostać. Na szczęście zwykły dorsz sprawdza się znakomicie.
  • Kartofelki z czosnkiem
    Oryginalne i zupełnie niekłopotliwe ziemniaczki - na małym ogniu możemy trzymać je godzinę, czy nawet dłużej, jeśli goście utknęli w zaspie i nie zdążą na czas... Trzeba tylko pamiętać, żeby co jakiś czas zamieszać (kartofelki, nie gości w zaspie).
  • Rozmarynowa focaccia
    Klasyczny włoski chlebek - pasuje do wszystkiego: od antipasti do serów na deser. Wystarczy talerzyk z oliwą, kieliszek wina i kolacja gotowa.
  • Gniecione ziemniaki po wÅ‚osku
    Bardzo chrupiące, rumiane kartofelki, lubiane zasadniczo przez całą rodzinę. Przyprawiamy je mieszanką włoskich przypraw, a podajemy do pieczonego mięsa, grillowanego mięsa, kiełbasek, ryby z grilla, szaszłyków...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: