Nam młode ziemniaki kojarzą się z koperkiem, Anglikom z miętą, a Włochom z rozmarynem...
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ziemniaczki rozmarynowe - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki skrobiemy, płuczemy i osuszamy. Z gałązek rozmarynu oskubujemy igły i wkładamy je do moździerza. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i 2 łyżeczki grubej soli. Rozgniatamy porządnie tłuczkiem tak, aby zgnieciony rozmaryn uwolnił swoje olejki eteryczne. Dolewamy jeszcze 3-4 łyżki oliwy. Ziemniaki kładziemy w żaroodpornej formie lub na blasze. Polewamy rozmarynową oliwą i wstawiamy do piekarnika. W zależności od wielkości i gatunku, ziemniaki piec się będą od pół godziny do godziny. Powinny być miękkie (nóż wbity w największy ziemniaczek przechodzi bez trudu na wylot) i rumiane z wierzchu. Podajemy prosto z piekarnika.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ziemniaczki rozmarynowe: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna