Bracia Czesi z upodobaniem raczą się knedlikami, które jakoś nie weszły do nadwiślańskiego kulinarnego repertuaru. A szkoda. Przepis na Knedle Dziadka pochodzi z "Przekroju" sprzed 25 lat, a przysłał go jakiś chłopczyk na konkurs pt. Potrawy Babuni.
Kraj pochodzenia: Czechy
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Knedliki Dziadka - Opis przyrządzania:
Mąkę, mleko i bułkę mieszamy z żółtkiem. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą bułczaną. Przekładamy do 3 jednakowych kubków posmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką. Kubki wkładamy do rondla i nalewamy dokoła wrzątek tak, aby woda sięgała trochę wyżej, niż do połowy kubków. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny (czyli 30 minut). Kubki wyjmujemy z rondla i ostrożnie wytrząsamy knedliki na deskę do krojenia. Kroimy w dość grube plastry i podajemy do mięsa z dużą ilością sosu. Oczywiście knedliki można odsmażać.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Knedliki Dziadka: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |