W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Knedliki Dziadka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Knedliki Dziadka

Bracia Czesi z upodobaniem raczą się knedlikami, które jakoś nie weszły do nadwiślańskiego kulinarnego repertuaru. A szkoda. Przepis na Knedle Dziadka pochodzi z "Przekroju" sprzed 25 lat, a przysłał go jakiś chłopczyk na konkurs pt. Potrawy Babuni.

Kraj pochodzenia: Czechy

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szklanka mÄ…ki krupczatki
  • szklanka mleka
  • szklanka suchej pokrojonej w kostkÄ™ buÅ‚ki
  • 1 jajko
  • 1/2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • masÅ‚o i tarta buÅ‚ka do przygotowania kubków

Knedliki Dziadka - Opis przyrzÄ…dzania:

Mąkę, mleko i bułkę mieszamy z żółtkiem. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą bułczaną. Przekładamy do 3 jednakowych kubków posmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką. Kubki wkładamy do rondla i nalewamy dokoła wrzątek tak, aby woda sięgała trochę wyżej, niż do połowy kubków. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny (czyli 30 minut). Kubki wyjmujemy z rondla i ostrożnie wytrząsamy knedliki na deskę do krojenia. Kroimy w dość grube plastry i podajemy do mięsa z dużą ilością sosu. Oczywiście knedliki można odsmażać.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Knedliki Dziadka: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: