W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grillowana kukurydza z masłem paprykowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Grillowana kukurydza z masłem paprykowym

Kukurydzę w kolbach pieczemy na grillu - jest jeszcze lepsza, niż gotowana w garnku.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 kolb Å›wieżej kukurydzy
  • 150 g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • Å‚yżeczka sproszkowanej wÄ™dzonej papryki (pimenton)
  • gruba sól i ćwiartki cytryny do podania

Grillowana kukurydza z masłem paprykowym - Opis przyrządzania:

Odginamy liście na kolbach kukurydzy. Usuwamy jedwabiste "włosy". Masło mieszamy z papryką i smarujemy kukurydzę. Z powrotem nakładamy liście, przykrywając ziarna i masło. Każdą kolbę zawijamy w kawałek folii aluminiowej, starannie zakręcając końce. Kładziemy kukurydzę na grillu i pieczemy mniej więcej 20 minut, co jakiś czas obracając. Paczki z kukurydzą otwieramy po pierwsze ostrożnie - żeby się nie poparzyć parą, która zgromadziła się wewnątrz, a po drugie nad talerzem - żeby nie rozlać maślanego sosu. Podajemy z ćwiartkami cytryny i grubą solą do posypywania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Grillowana kukurydza z masłem paprykowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: