W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Le gratin dauphinois czyli ziemniaki po delfinacku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Le gratin dauphinois czyli ziemniaki po delfinacku

Słynna zapiekanka z wiejskiej kuchni Delfinatu. Długie pieczenie konieczne jest, by mleko i śmietana odparowały we właściwy sposób i stworzyły gęsty, kremowy sos.

Kraj pochodzenia: Francja - Delfinat

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 kg ziemniaków o zwartym miąższu
  • 3 szklanki mleka
  • 3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • ząbek czosnku
  • biały pieprz

Le gratin dauphinois czyli ziemniaki po delfinacku - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Ziemniaki obieramy, starannie płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Mleko wlewamy do dużego garnka i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę, starannie mieszamy i znów zagotowujemy. Wrzucamy plasterki ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Dużą formę do zapiekania nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Kiedy ziemniaki się zagotują, przekładamy je do przygotowanej formy (wraz z sosem, oczywiście). Wstawiamy zapiekankę do piekarnika na 2 godziny - na wierzchu powinna się utworzyć złota skorupka. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Le gratin dauphinois czyli ziemniaki po delfinacku: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Le gratin dauphinois czyli ziemniaki po delfinacku przepisy:

  • Ziemniaki z gruyerem
    Jedna z wielu pysznych ziemniaczanych zapiekanek, dzięki którym udawało się zużyć nadmiar mleka od krów pasących się na nieskończonych delfinackich pastwiskach...
  • Ziemniaki z borowikami
    Doskonałe jesienne danie na kolację - nawet całkiem elegancką. W wersji rodzinnej ziemniaki z prawdziwkami zapiekamy nie w pojedynczych foremkach, a w jednej dużej.
  • Kremowe piure Kremowe piure
    Ten sposób przygotowania piure ziemniaczanego spotkałam tylko na Wyspach Brytyjskich. Ma bardzo gładką konsystencję, właśnie kremową, i jest mniej zwarte, niż nasze. Tak, wiem, że w przepisie jest dużo masła i śmietanki, ale kurczę, czasem naprawdę warto!
  • Tartiflette Tartiflette
    Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z francuskich Alp - dokładnie taką jedliśmy w tym roku na nartach. Zamówiliśmy ją w sklepie w Le Bettex i czekała na nas, gorąca i pachnąca, zrobiona przez właścicielkę tak, jakby gotowała dla własnej rodziny.
  • Sabaudzkie ziemniaki
    Absolutnie klasyczna zapiekanka, doskonała w zimie, po nartach czy spacerze. Ikona francuskiej kuchni wiejskiej, cel kulinarnych pielgrzymek turystów z całego świata.




Podziel się linkiem:


Komentarze: