Słynna zapiekanka z wiejskiej kuchni Delfinatu. Długie pieczenie konieczne jest, by mleko i śmietana odparowały we właściwy sposób i stworzyły gęsty, kremowy sos.
Kraj pochodzenia: Francja - Delfinat
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Le gratin dauphinois czyli ziemniaki po delfinacku - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Ziemniaki obieramy, starannie płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Mleko wlewamy do dużego garnka i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę, starannie mieszamy i znów zagotowujemy. Wrzucamy plasterki ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Dużą formę do zapiekania nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Kiedy ziemniaki się zagotują, przekładamy je do przygotowanej formy (wraz z sosem, oczywiście). Wstawiamy zapiekankę do piekarnika na 2 godziny - na wierzchu powinna się utworzyć złota skorupka. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Le gratin dauphinois czyli ziemniaki po delfinacku: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |