Prościutki dodatek do pieczonego drobiu lub dzikiego ptactwa. Pięknie wygląda na grzankach, wyciśnięty w formie rozetki przy pomocy rękawa cukierniczego.
Przepis na Mus z zielonej fasolki >>
Bardzo smaczny, słodko-słony dodatek do mięsa, np. schabu pieczonego w mleku lub do kurczaka z chilli. Można też cebulki potraktować jako samodzielne danie lub "garnitur" do risotto.
Przepis na Pieczone cebule z parmezanem >>
Słodko-kwaśna, lekko cynamonowa dynia o bizantyjskich korzeniach. Podajemy jako dodatek do bardziej tłustych kawałków mięsa, np kotletów jagnięcych lub karkówki z grilla. Bardziej oryginalnie - do pieczonej kaczki.
Przepis na Dynia z Sycylii >>
Bardzo smaczny dodatek do wszelkich ryb. Nieźle też smakują z kawałkiem pieczonej jagnięciny.
Przepis na Ziemniaki w szafranowym sosie >>
Absolutnie klasyczna zapiekanka, doskonała w zimie, po nartach czy spacerze. Ikona francuskiej kuchni wiejskiej, cel kulinarnych pielgrzymek turystów z całego świata.
Przepis na Sabaudzkie ziemniaki >>
Takie piure, kapiące oliwą, podaje się w Sewilli jako tapa w indywidualnych porcjach. Równie dobrze sprawdza się jako dodatek, np. do smażonej kaszanki lub ryby z grilla.
Przepis na Piure z ziemniaków z zieloną papryką >>
W ten sposób przyrządzone ziemniaki spotyka się Grecji i we Włoszech. Wyjątkowo dobrze pasują do pieczonej jagnięciny.
Przepis na Duszone ziemniaki >>
Słodko-kwaśna, kolorowa i optymistyczna salsa jest doskonałym dodatkiem do białej smażonej ryby, a także - mniej oczekiwanie - do wędzonej makreli.
Przepis na Salsa z klementynek >>
Mocno czosnkowe, solidne piure świetnie współgra z pieczoną jagnięciną lub ciemnym mięsem duszonym w sosie.
Przepis na Piure ziemniaczane z fasolą >>
Świetny sposób pieczenia ziemniaków na złoto i chrupiąco. Pasują do mięsa, ryby, jajek - szczerze mówiąc do wszystkiego. Takie są dobre!
Przepis na Pieczone kartofelki >>