Taki relish (słodko-kwaśny, warzywno-owocowy dodatek o egzotycznym pochodzeniu) jadłam niedawno na przyjęciu i byłam zachwycona! Podano go do sashimi z łososia, ale moim zdaniem równie dobrze pasuje do mięsa i serów.
Przepis na Relish z borówek z buraczkami >>
To nie ten osÅ‚awiony pudding gotowany godzinami na parze, ale coÅ› zupeÅ‚nie innego – ciasto naleÅ›nikowe wylewane jest na gorÄ…cy tÅ‚uszcz i pieczone w piekarniku. Pudding roÅ›nie i rumieni siÄ™, po czym znakomicie nadaje siÄ™ do zbierania sosu z talerza. Choć Brytyjczycy nigdy by tego nie uznali, pudding nadaje siÄ™ doskonale do zrazów duszonych lub miÄ™sa typu gulasz (ale bez Å›mietany).
Przepis na Pudding z Yorkshire >>
Bardzo pyszna jarzynka z młodej marchewki i cebulki. Doskonała do każdego białego mięsa, a ja szczególnie lubię ją w towarzystwie jajka w koszulce...
Przepis na Marchewka glazurowana nr 2 (po włosku) >>
Duszona marchewka przyprawiona świeżym imbirem nabiera tyle mocy i charakteru, że sprosta nawet ciemnym i ciężkim mięsom (dziczyźnie, na przykład).
Przepis na Marchewka z imbirem >>
Niekłopotliwa jarzynka, którą przygotowujemy szybko na grillu. Takie pory możemy także podać na przystawkę - na ciepło, z kilkoma płatkami parmezanu.
Przepis na Pory z grilla >>
Soczyste, słodkie cebule możemy podawać na gorąco do mięsa lub ryby lub też odstawić je na pół godziny i podać na ciepło, na przystawkę.
Przepis na Grillowane cebule >>
Świetna jarzynka z kremowym sosem i świeżym szczypiorkiem. Dobry dodatek do ryby, ale mnie najbardziej smakuje z cielęcym sznycelkiem...
Przepis na Bób ze szczypiorkiem >>
Zapiekanka ta świetnie pasuje do pieczonej piersi z indyka lub kotletów z kurczaka, ale jest na tyle solidna, że może także występować solo (lub w duecie z zieloną sałatą).
Przepis na Kalafior z migdałami >>
Póki są, trzeba korzystać, bo w zimie będą już paskudne - pomidory, oczywiście. Kolejny przepis na długo pieczone warzywa, doskonałe do białego mięsa lub ryby.
Przepis na Karmelizowane pomidory >>
Bardzo zabawne ziemniaczki, doskonałe do każdego mięsa. Przy gnieceniu nie używajmy całej nagromadzonej w nas agresji - chodzi o to, by kartofelki rozpłaszczyć, a nie rozpylić po całej kuchni.
Przepis na Gniecione ziemniaki >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |