Doskonała i bardzo tradycyjna potrawa z kuchni kreolskiej. Pasuje do wszystkiego, szczególnie duszonego mięsa i ryżu, ale tak naprawdę najlepsza jest wyjadana łyżką prosto z garnka.
Przepis na Kukurydza po kreolsku - Maque Choux >>
Danie lekkie i ładne - najlepiej smakuje na ciepło, nie na gorąco. Podajemy do białego mięsa z patelni lub rusztu.
Przepis na Warzywa wiosenne >>
Brukselka jest nie tylko ładna, ale i bardzo smaczna, pod warunkiem jednak, że ugotujemy ją al dente! Miękka brukselka traci cały swój urok.
Przepis na Brukselka z boczkiem >>
Kolorowy dodatek do pieczonego drobiu, kotletów schabowych lub mielonych; pasuje także do ryby.
Przepis na Jarzynka z czerwonej papryki i fasolki szparagowej >>
Maleńkie cukinie duszone z gremolatą. Dobre do kurczaka lub białej ryby.
Przepis na Jarzynka z cukinii we włoskim stylu >>
Smaczny, jesienny dodatek do mięsa (na ciepło) lub sałatka (na zimno).
Przepis na Cukinia w śmietanie >>
Nie sądzę by był to przepis autentyczny i klasyczny. Ale przyprawy indyjskie doskonale korespondują z chrupką zieloną fasolką, więc czemu by nie spróbować? Podajemy do mięsa lub ryby, a szczególnie do plastrów smażonego sera.
Przepis na Zielona fasolka po indyjsku >>
Ni to sos, ni sałatka - w każdym razie bardzo pyszny i zdrowy dodatek do wszystkiego - mięsa, ryb, krewetek (mmm, szczególnie do nich), a nawet do niektórych serów, np. smażonego lub twarożku z curry.
Przepis na Salsa z mango i awokado >>
Świetny dodatek do pieczonej polędwicy wołowej lub schabu. Źródło witamin w środku zimy (a przy tym całkiem niezłe w smaku).
Przepis na Pyszna włoska kapustka >>
Ten sposób przygotowania piure ziemniaczanego spotkałam tylko na Wyspach Brytyjskich. Ma bardzo gładką konsystencję, właśnie kremową, i jest mniej zwarte, niż nasze. Tak, wiem, że w przepisie jest dużo masła i śmietanki, ale kurczę, czasem naprawdę warto!
Przepis na Kremowe piure >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |