Świetna, ostra - ale nie paląca - przyprawa z krajów północnej Afryki. Podajemy do wszelkich szaszłyków, tażinów i kuskusów. Nic tak nie podkreśla smaku grillowanej jagnięciny, jak właśnie harissa.
Przepis na Harissa >>
Mocny, cytrynowy chutney z dużymi kawałkami owoców. Doskonały do ostrych curry.
Przepis na Chutney z cytryn >>
Jeden ze smaczniejszych sposobów na wykorzystanie cukinii - trzeba tylko uważać, bo orzechowa panierka łatwo się przypala!
Przepis na Cukinia z włoskimi orzechami >>
Bardzo kruche ciasto (dzięki dodatkowi smalcu) z dyskretnym aromatem pomarańczy.
Przepis na Ciasto kruche pomarańczowe >>
Jestem z tej części naszego narodu, która w Wigilię jada barszcz. Do mojego barszczu dodaję wywar z suszonych grzybów (z samych grzybów robię paszteciki) i wywar warzywny (z warzyw na sałatkę).
Przepis na Mój domowy barszcz wigilijny >>
Zimny sos o korzeniach śródziemnomorsko-arabskich. Znakomicie pasuje do mięs z grilla (szczególnie jagnięciny), a także do pomidorów i jajek na twardo.
Przepis na Sos z kiszonych cytryn >>
Bardzo długo szukałam tego przepisu - zrobiłam kiedyś ten sos, był pyszny i prościutki, ale zginął mi przepis... Teraz zaś znalazłam go w ostatniej, kontrowersyjnej książce Delii Smith "How to cheat at cooking".
Przepis na Oszukany sos holenderski >>
Pięknie pachnące gałką muszkatołową piure pasuje doskonale do dorsza w rozmaitych wcieleniach.
Przepis na Klasyczne holenderskie piure >>
Znakomita fasolka, doprawiona octem, masłem i migdałami. Pasuje do drobiu i pieczonej wieprzowiny, a także do placuszków rybnych lub smażonego sera.
Przepis na Zielona fasolka z octem balsamico >>
Uwielbiam placki ziemniaczane, a najbardziej, jeśli są oryginalne i z grubo tartych kartofli. Dokładnie takie, jak te.
Przepis na Placki ziemniaczane ze szpinakiem >>