Prościuteńkie ciasto na pizzę, focaccię czy paluszki chlebowe.
Przepis na Ciasto drożdżowe uniwersalne (słone) >>
Delikatny chutney z dużymi kawałkami jabłek.
Przepis na Chutney z jabłek i papryki >>
Pełnoobiadowa sałatka z szalotkowo-orzechowym winegretem. Najlepsza ze świeżym ciemnym pieczywem i kieliszkiem wina.
Przepis na Sałatka z sera gruyere >>
Popularna we Włoszech łagodna marynata z cebulek i czosnku przydaje się zarówno jako dodatek do mięs (na zimno i na ciepło), jak i przystawka - na kromkach zgrillowanej ciabatty, skropionej oliwą. Można też takie cebulki dodać do sałatki z ryżu lub makaronu.
Przepis na Małe cebulki w białym winie >>
Niby-włoska wersja walijskich grzanek z serem. Świetne do wina!
Przepis na Crostini z kremem parmezanowym >>
Pikantne, zimowe podejście do popularnych placków. Mnie najbardziej smakują z gęstym tureckim jogurtem, skrapiane sokiem z limetki.
Przepis na Placki ziemniaczane na ostro >>
Ciekawie przyprawiony popularny we Francji i Belgii dodatek do foie gras i pasztetów. Naprawdę bardzo smaczny.
Przepis na Egzotyczne confit z cebuli >>
Bardzo udany chutney z miłym posmakiem imbirowo-cytrynowym. Świetny do rozmaitych curry.
Przepis na Chutney z jabłek >>
Smaczny dodatek do drobiu lub pieczonej ryby.
Przepis na Brokuły z orzechami >>
Do tego lekkiego i pysznego dania używamy owocu pigwy pospolitej, nie małych owocków pigwowca. Smażona na maśle pigwa ma naprawdę oryginalny smak i pięknie pachnie.
Przepis na Brik z pigwą i kozim serem >>