W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cukinia z włoskimi orzechami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Cukinia z włoskimi orzechami

Jeden ze smaczniejszych sposobów na wykorzystanie cukinii - trzeba tylko uważać, bo orzechowa panierka łatwo się przypala!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 nieduże cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g włoskich orzechów
  • 2 łyżki tartej bułki
  • oliwa z oliwek

Cukinia z włoskimi orzechami - Opis przyrządzania:

Cukinie myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki. Kroimy w skośne plastry o grubości do 1/2 centymetra i solimy. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z dużą szczyptą soli. Na talerz wbijamy jajko, dodajemy mleko i czosnek, starannie rozbełtujemy widelcem. Orzechy wsypujemy do malaksera, dodajemy tartą bułkę i miksujemy, aż orzechy będą drobniutko posiekane. Wysypujemy orzechy na drugi talerz. Na dużej patelni rozgrzewamy 1/2 szklanki oliwy. Plastry cukinii zanurzamy najpierw w jajku, potem obtaczamy w orzechach i kładziemy na gorącą oliwę. Smażymy na średnim ogniu, pilnując, aż cukinia będzie rumiana od spodu. Przewracamy na drugą stronę i dosmażamy na rumiano. Usmażoną cukinię osączamy z tłuszczu na warstwie papieru kuchennego i podajemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Cukinia z włoskimi orzechami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Cukinia z włoskimi orzechami przepisy:

  • Cukinia z czosnkiem i orzechami
    Zabawne danie z jakichś moich starych wycinków, nie wiadomo już, skąd. Wygląda przyjemnie, a sezon na cukinię już za pasem!
  • Grillowana cukinia Grillowana cukinia
    Najlepszy - moim zdaniem - sposób zużycia cukinii. Cieniutkie plastry tejże po prostu grillujemy na rowkowanej patelni, a potem robimy z nich najróżniejsze sałatki, przystawki, jarzynki. Jedyny problem? Często po grillowaniu zostaje zbyt mało cukinii, żeby jeszcze coś z niej robić - taka prosto z patelni jest fenomenalna i bardzo łatwo "się podjada"...
  • Błyskawiczna cukinia
    Prościutka, śródziemnomorska jarzynka, która pasuje chyba do wszystkiego - świetna z ziołowym kuskusem i jajkiem w koszulce, na przykład...
  • Sałatka z cukinii z parmezanem
    Letni dodatek do wszelkich dań z grilla - rybnych i mięsnych.
  • Tortilla z cukinią
    Wariacja na temat klasycznego hiszpańskiego omletu. Dobre danie na brunch.




Podziel się linkiem:


Komentarze: