Powstała ponoć w trudnych kulinarnie latach II wojny światowej - bieda-zupka bez mięsa, z samych warzyw (jakoś zawsze w pięknej Italii dostępnych). Bardzo smaczna i pożywna.
Przepis na WÅ‚oska bieda-zupka >>
Lekko anyżkowy smak kopru włoskiego znakomicie współgra z pieczoną lub smażoną rybą.
Przepis na Sałatka z kopru włoskiego >>
Święta bez kilku rodzajów chrzanu? Niemożliwe, przynajmniej dla mnie. Ten austriacki sos pasuje świetnie do karpia w galarecie i pieczeni wołowej.
Przepis na Austriacki sos chrzanowy (zimny) >>
Uniwersalne i błyskawiczne słone ciasto, mile przyprawione kminkiem - ale oczywiście musu nie ma, jeśli ktoś nie lubi, to nie dosypuje. Pierożki lub paluszki z tego ciasta najlepiej jeść na ciepło.
Przepis na Ciasto ziemniaczane na pierożki >>
Smaczny, delikatnie czosnkowy majonez, doskonały do białej gotowanej ryby z jajkami na twardo (i pomidorkiem).
Przepis na Majonez czosnkowo-ziołowy >>
Zapiekana zupa, tradycyjnie podawana we Florencji 10 sierpnia w dzień świętego Lorenzo. Zupę zapieka sie ku pamięci nieszczęsnego świętego, który zakończył młody swój żywot będąc przypiekanym na ruszcie...
Przepis na Minestrone świętego Lorenzo >>
Bardzo smaczny sposób na bakłażany - z miską ryżu starczą nam za lekki lunch lub przegryzkę.
Przepis na Słodko-czosnkowe bakłażany >>
Bardzo prosta, a jednocześnie wyrafinowana przystawka - taki parmezanowy, ciepły krem z dodatkiem ostrzejszego w smaku sosu.
Przepis na Parmezanowy flan >>
Elegancka zimowa zupa z nieoczekiwanym dodatkiem sezamu. Możemy do niej podać małe grzaneczki z serem.
Przepis na Krem z włoskiej kapusty >>
Bardzo pikantny ocet - dobry komponent różnych sosów o proweniencji kreolskiej.
Przepis na Ocet paprykowy >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |