Jestem z tej części naszego narodu, która w Wigilię jada barszcz. Do mojego barszczu dodaję wywar z suszonych grzybów (z samych grzybów robię paszteciki) i wywar warzywny (z warzyw na sałatkę).
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mój domowy barszcz wigilijny - Opis przyrządzania:
Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce. Wkładamy do garnka, dodajemy goździk i wlewamy tyle zimnej wody, żeby przykryła buraki. Garnek stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do niemal wrzenia. Kiedy buraki mają już-już się zagotować, zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie buraki odcedzamy na sicie. Do buraczanego wywaru wlewamy przecedzony wywar z suszonych grzybów i też przecedzony wywar warzywny. Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na paski, dodajemy do barszczu. Cebulę obieramy, kroimy na pół, dodajemy do barszczu. Stawiamy garnek na małym ogniu i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Trzymamy tak z pół godziny, w trakcie podgrzewania doprawiając do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, miodem i majerankiem. Osobiście daję sporo soku z cytryny, a mało miodu i majeranku, ale jest to wyłącznie kwestia smaku. Barszcz lepszy jest nazajutrz, a tuż przed podaniem dodajemy do gorącego łyżkę masła.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Mój domowy barszcz wigilijny: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |