Pięknie pachnące gałką muszkatołową piure pasuje doskonale do dorsza w rozmaitych wcieleniach.
Kraj pochodzenia: Holandia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Klasyczne holenderskie piure - Opis przyrzÄ…dzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i kroimy w równe kawałki. Wrzucamy je do sporego garnka, dodajemy kawałek kwiatu muszkatołowego i zalewamy wrzącą wodą. Wsypujemy szczodrą łyżeczkę soli i stawiamy garnek na ogniu. Gotujemy ziemniaki, aż będą miękkie, czyli jakieś 15 minut. Ugotowane odcedzamy (kwiat muszkatołowy wyrzucamy), wkładamy z powrotem do garnka i chwilę odparowujemy, potrząsając garnkiem, na małym ogniu. Póki gorące, rozgniatamy tłuczkiem na piure lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Mleko wlewamy do małego garnuszka i stawiamy na ogniu. Dodajemy sporo startej gałki - powiedzmy 1/4 całej gałki. Podgrzewamy mleko, aż będzie gorące, po czym dodajemy do ziemniaków. Garnek z piure stawiamy na małym ogniu, dodajemy masło i podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka masa, a masło się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie jeszcze gałką i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Klasyczne holenderskie piure: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna