W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Klasyczne holenderskie piure

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Klasyczne holenderskie piure

Pięknie pachnące gałką muszkatołową piure pasuje doskonale do dorsza w rozmaitych wcieleniach.

Kraj pochodzenia: Holandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1
  • 2 kg ziemniaków na piure
  • kawałek kwiatu muszkatołowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • gałka muszkatołowa

Klasyczne holenderskie piure - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i kroimy w równe kawałki. Wrzucamy je do sporego garnka, dodajemy kawałek kwiatu muszkatołowego i zalewamy wrzącą wodą. Wsypujemy szczodrą łyżeczkę soli i stawiamy garnek na ogniu. Gotujemy ziemniaki, aż będą miękkie, czyli jakieś 15 minut. Ugotowane odcedzamy (kwiat muszkatołowy wyrzucamy), wkładamy z powrotem do garnka i chwilę odparowujemy, potrząsając garnkiem, na małym ogniu. Póki gorące, rozgniatamy tłuczkiem na piure lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Mleko wlewamy do małego garnuszka i stawiamy na ogniu. Dodajemy sporo startej gałki - powiedzmy 1/4 całej gałki. Podgrzewamy mleko, aż będzie gorące, po czym dodajemy do ziemniaków. Garnek z piure stawiamy na małym ogniu, dodajemy masło i podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka masa, a masło się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie jeszcze gałką i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Klasyczne holenderskie piure: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Klasyczne holenderskie piure przepisy:

  • Bechamel - sos beszamelowy
    Podstawowy biały sos na mleku, niezbędny do wielu zapiekanek, używany jako baza do sufletów, musów oraz innych, bardziej skomplikowanych sosów.
  • Kremowe piure ze słodkich ziemniaków
    Klasyczne amerykańskie piure z małą modyfikacją rodem z kuchni włoskiej.
  • Piure śródziemnomorskie
    Piure o wyraźnym aromacie oliwy - dobrze jest użyć oliwy łagodnej, gdyż nie zdominuje ona wtedy smaku ziemniaków. Zioła dobieramy sobie dowolnie, pozostając jednak w kręgu Morza Śródziemnego.
  • Inne gnocchi
    Drugi w naszej kolekcji przepis na podstawowe ziemniaczane kluseczki.
  • Kremowe piure Kremowe piure
    Ten sposób przygotowania piure ziemniaczanego spotkałam tylko na Wyspach Brytyjskich. Ma bardzo gładką konsystencję, właśnie kremową, i jest mniej zwarte, niż nasze. Tak, wiem, że w przepisie jest dużo masła i śmietanki, ale kurczę, czasem naprawdę warto!




Podziel się linkiem:


Komentarze: