W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto kruche pomarańczowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Ciasto kruche pomarańczowe

Bardzo kruche ciasto (dzięki dodatkowi smalcu) z dyskretnym aromatem pomarańczy.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 700 g

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pomarańcza
  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g smalcu

Ciasto kruche pomarańczowe - Opis przyrządzania:

Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Na drobnej tarce ścieramy skórkę, sok wyciskamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Masło i smalec kroimy w małe kawałeczki, kładziemy na mące. Dodajemy skórkę pomarańczową i wszystko razem siekamy, aż tłuszcz zacznie się łączyć z masłem. Wlewamy sok pomarańczowy i zagniatamy na gładkie ciasto - jeśli trzeba jeszcze trochę płynu, to dolewamy ciut bardzo zimnej wody. Zagniecione ciasto toczymy w kulę, spłaszczamy i zawijamy w kawałek plastikowej folii. Wsadzamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Dalej postępujemy zgodnie z konkretnym przepisem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ciasto kruche pomarańczowe: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ciasto kruche pomarańczowe przepisy:

  • Kruche ciasto ze smalcem
    Plastyczne i proste w przygotowaniu ciasto kruche do tart i placków. Do ciasta nie dodajemy cukru, możemy więc użyć je zarówno do słonych, jak i słodkich wypieków.
  • Kruche ciasto z wanilią
    Bardzo smaczne i pięknie pachnące ciasto do tart owocowych.
  • Kruche ciastka z polentą Kruche ciastka z polentą
    Wariacja na temat szkockich kruchych ciastek, czyli shortbreads. Bardzo maślane i piaskowe w konsystencji, są świetne do rozmaitych kremowych deserów.
  • Kruche ciasto cynamonowe
    Bardzo smaczne ciasto dla wielbicieli cynamonu - doskonałe do amerykańskiej pumpkin pie, ale także i do rodzimej szarlotki.
  • Bretońskie kruche ciasteczka
    Bretania i Normandia słyną ze swoich wyrobów mleczarskich. Bretońskie kruche ciasteczka robione są z czystego masła - żadna margaryna tutaj nam się nie przyda. Dodatek soli także jest typowy dla tego francuskiego regionu i bardzo dobrze kontrapunktuje słodycz ciasteczek.




Podziel się linkiem:


Komentarze: