Najukochańsze danie mojego dzieciństwa. Ciekawa rzecz, że leniwki smakują najlepiej, jeśli są zrobione z lekko kwaśnego sera. Ale w naszych czasach ciężko już taki dostać...
Przepis na Leniwki (najlepsza rzecz na świecie) >>
Oryginalna kapustka, znakomita do ciemnego mięsa (kaczka, sarnina, udziec jagnięcy...).
Przepis na Czerwona kapusta z gruszkami >>
Oryginalne i zupełnie niekłopotliwe ziemniaczki - na małym ogniu możemy trzymać je godzinę, czy nawet dłużej, jeśli goście utknęli w zaspie i nie zdążą na czas... Trzeba tylko pamiętać, żeby co jakiś czas zamieszać (kartofelki, nie gości w zaspie).
Przepis na Kartofelki z czosnkiem >>
Plasterki cytryny zmacerowane w oliwie możemy drobno posiekać i dodać do sałatek, sosów, ryżu lub kuskusu. Całe plasterki kładziemy na rybie lub jagnięcinie przed pieczeniem, a cytrynową oliwę używamy do winegretów lub do smażenia.
Przepis na Cytryny w oliwie >>
Zielony dip ładnie kontrastuje z gotowanymi krewetkami; można też ugotowane mule wyjąć ze skorupek, wymieszać z dipem i z powrotem włożyć w połówki skorupek.
Przepis na Dip oliwkowy >>
Bardzo fajna jarzynka - pyszna i kolorowa. Doskonale pasuje do drobiu, a także do wieprzowiny - hm, kotlety schabowe z jarzynką z ananasa... może nie dla zachowawczego wujka-kapustożercy, ale bardziej skłonni do eksperymentów goście będą zachwyceni.
Przepis na Ananas z paprykÄ… (duszony) >>
Poznajecie te zioła? "Are you going to Scarborough Fair; parsley, sage, rosemary and thyme..." Wspaniały sok na przebudzenie w nowym roku. Pod płytę Simona z Garfunkelem.
Przepis na Sok poranny, ożywczy >>
"Po polsku", bo sos, którym wypełniamy zagłębienie po pestce, nosi cechy naszej kuchni narodowej - charakterystyczne połączenie jajka na twardo i koperku, a także ciemnozłoty olej rzepakowy.
Przepis na Awokado po polsku >>
Pasty są na przyjęciach bardzo użyteczne: ustawiamy kilka misek z - powiedzmy - smalcem, liptauerem, pastą z makreli i właśnie taką pastą rzeżuchową, obok koszyczek z dwoma rodzajami chleba i goście sami się obsłużą.
Przepis na Pasta z rzeżuchy >>
Bardzo popularny w Holandii dodatek do mięsa. Możemy także te gruszki potraktować deserowo i podać je z lodami i bitą śmietaną lub z ciepłym sosem waniliowym.
Przepis na Holenderskie duszone gruszki (stoofperen) >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |