W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zielona fasolka z octem balsamico

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Zielona fasolka z octem balsamico

Znakomita fasolka, doprawiona octem, masłem i migdałami. Pasuje do drobiu i pieczonej wieprzowiny, a także do placuszków rybnych lub smażonego sera.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka płatków migdałowych
  • 2 łyżki octu balsamico
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła

Zielona fasolka z octem balsamico - Opis przyrządzania:

Fasolce przycinamy końce, płuczemy, osuszamy. Szalotkę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy, mieszając, na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Jedną łyżkę octu balsamico mieszamy z 1/2 łyżeczki cukru i odstawiamy na później. Wok stawiamy na dużym ogniu. Kiedy będzie bardzo gorący, wlewamy 2 łyżki oliwy. Od razu wrzucamy fasolkę, szalotkę i czosnek. Solimy i - pardon - pieprzymy i smażymy, mieszając, przez kilka minut, aż fasolka zacznie się brązowić. Zmniejszamy ogień na średni, wlewamy 75 ml wody i ocet z cukrem. Wok częściowo przykrywamy i gotujemy fasolkę kolejne kilka minut, aż będzie ugotowana, ale nadal al dente. Dodajemy drugą łyżkę octu, masło i migdały. Kiedy masło się roztopi, przekładamy fasolkę do ogrzanej miski i podajemy nie zwlekając.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zielona fasolka z octem balsamico: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zielona fasolka z octem balsamico przepisy:

  • Sałatka nicejska w wersji British
    Ciepła wersja popularnej na całym świecie sałatki nicejskiej, tym razem ze świeżym tuńczykiem. Lepiej może nie wmawiać Francuzom, że to najlepsza wersja, ale z drugiej strony... who cares, jeśli jest to całkiem niezłe danie?
  • Sałatka z fasolki z krewetkami
    Zabawna sałatka kolacyjna z fasolki szparagowej, gotowanych krewetek i smażonego makaronu, który przyjemnie chrupie w zębach.
  • Polędwica smażona z sezamem
    Bradzo pyszna wołowinka. Konieczny ryż i pałeczki!
  • Sałatka z zielonej fasolki z Bali
    Lista składników, jak to zwykle przy egzotycznych przepisach bywa, jest długa, ale zazwyczaj mamy większość tych składników w domu. No, może trzeba kupić pastę krewetkową i świeży kokos... A czy ta sałatka jest naprawdę z Bali? A kto to sprawdzi? ;-)
  • Pory z grilla
    Niekłopotliwa jarzynka, którą przygotowujemy szybko na grillu. Takie pory możemy także podać na przystawkę - na ciepło, z kilkoma płatkami parmezanu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: