Odmiana skordalii (czosnkowego greckiego piure), odmiana aioli (francuskiego majonezu czosnkowego) - razem bardzo udana kombinacja. Podajemy przede wszystkim do ryb i owoców morza.
Przepis na Grecka wersja aioli >>
Sałatka na jesienno-zimowe przesilenie: melony już się kończą, cykoria dopiero zaczyna.
Przepis na Sałatka z cykorii z melonem >>
Bardzo smaczna sałatka z soczewicy z niedużą ilością dodatków i pysznym sosem z curry, musztardy i kminu rzymskiego.
Przepis na Sałatka z soczewicy z curry >>
Jeszcze inna wersja, bardziej międzynarodowa, popularnej prowansalskiej pasty z oliwek.
Przepis na Migdałowa tapenade >>
Znakomita pasta do grzanek lub elegancka terrine na przyjęciu bufetowym - w zależności od formy, w jakiej ją podamy.
Przepis na Terrine z roqueforta z orzechami >>
Rześka sałata, od której poprawia się nam w błyskawicznym tempie zarówno zdrowie, jak i humor.
Przepis na Sałata rzymska z białym serem >>
Świetny, ciemny chutney o konsystencji dżemu. Podajemy do wszelkich indyjskich curry, ale także do dojrzałych serów i wędlin. Zupełnie nieortodoksyjnie (ale w końcu nie da się zanegować kuchni fusion) podajemy do pasztetów.
Przepis na Chutney z marchewki i czosnku >>
Dość wytrawny sos do zielonej sałaty. Dobrze sprawdza się także w sałatkach z fasoli lub soczewicy.
Przepis na Winegret z szalotkami >>
Solidny sos do trwalszych sałat - lodowej, radicchio, rzymskiej, endywii.
Przepis na Winegret z jajkiem >>
Elegancka wersja popularnej zupy. Białe wino i świeża melisa cytrynowa ożywiają smak i nadają zupie - hmm, powiedzmy "głębszy wymiar". Podajemy z drobnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Przepis na Krem z zielonego groszku >>
« | Styczeń 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |