Zimny sos o korzeniach śródziemnomorsko-arabskich. Znakomicie pasuje do mięs z grilla (szczególnie jagnięciny), a także do pomidorów i jajek na twardo.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos z kiszonych cytryn - Opis przyrzÄ…dzania:
Z kiszonych cytryn wyjmujemy środek, a samą skórkę drobno siekamy. Oliwki kroimy w plasterki. Kolendrę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Mieszamy razem kiszone cytryny, oliwki, kolendrę i sok z cytryny - ale nie cały od razu, trzeba wyważyć smak zgodnie z własnymi upodobaniami. Dodajemy miód i 150 ml oliwy. Mieszamy starannie na jednolity sos, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Sos przekładamy do miseczki, przykrywamy i trzymamy przynajmniej przez godzinę w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos z kiszonych cytryn: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |