W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto ziemniaczane na pierożki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przepis podstawowy

Ciasto ziemniaczane na pierożki

Uniwersalne i błyskawiczne słone ciasto, mile przyprawione kminkiem - ale oczywiście musu nie ma, jeśli ktoś nie lubi, to nie dosypuje. Pierożki lub paluszki z tego ciasta najlepiej jeść na ciepło.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na duży pieróg lub 24 pierożki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g Å›wieżo ugotowanych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 450 g mÄ…ki (ewentualnie nieco wiÄ™cej)
  • Å‚yżka kminku

Ciasto ziemniaczane na pierożki - Opis przyrządzania:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo (ale naprawdę bardzo) starannie rozgniatamy na idealnie gładkie piure. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka rozbijamy i mieszamy widelcem. dodajemy do piure. Dosypujemy mąkę i łyżeczkę soli i zagniatamy na miękkie, gładkie i elastyczne ciasto - jeśli lepi się do rąk, trzeba dosypać trochę mąki. Na koniec dodajemy kminek (obowiązku nie ma, jeśli ktoś naprawdę nie lubi...) i wgniatamy go w ciasto. Ciasto rozwałkowujemy możliwie cienko i, zgodnie z odpowiednim przepisem, wykrawamy i nadziewamy pierożki. Z tego ciasta możemy także zrobić paluszki do zupy - rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm, kroimy na paski szerokości centymetra, smarujemy żółtkiem i pieczemy na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ciasto ziemniaczane na pierożki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ciasto ziemniaczane na pierożki przepisy:

  • Ciasto drożdżowe uniwersalne (sÅ‚one) Ciasto drożdżowe uniwersalne (sÅ‚one)
    Prościuteńkie ciasto na pizzę, focaccię czy paluszki chlebowe.
  • Ciasto na pizzÄ™ (ze Å›wieżymi drożdżami)
    Proste ciasto na pizzę, do zrobienia w każdej chwili. Najlepiej zagnieść ciasto i wstawić na dzień-dwa do lodówki, gdzie będzie sobie powolutku rosło, dojrzewając. Takie jest najsmaczniejsze.
  • Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie) Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie)
    Klasyczna i znakomita (naprawdę) baza do wszelkich tortów. Robiłam ten biszkopt wiele razy i choć nie jest najłatwiejszy w wykonaniu, chwalę go sobie wielce, bo nie opada i łatwo się kroi na placki. Jeśli nie mamy w planach tortu, biszkopt taki jest po prostu doskonałym ciastem.
  • Tarteletki z dżemem Tarteletki z dżemem
    Naprawdę łatwe i pyszne tarteletki, które możemy zrobić przy pomocy dzieci. Ponadto świetny sposób na zużycie rozmaitych resztek dżemu! Ja najbardziej lubię tarteletki z dżemem malinowym i dyniowym.
  • Ciasto na focacciÄ™ lub pizzÄ™ Ciasto na focacciÄ™ lub pizzÄ™
    Niesłychanie praktyczny i uniwersalny przepis - ciasto zagniatamy dzień wcześniej, wstawiamy do lodówki na noc i dopiero tuż przed pieczeniem formujemy w focaccię lub pizzę. Smaczne i naprawdę bezproblemowe.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: