Uniwersalne i błyskawiczne słone ciasto, mile przyprawione kminkiem - ale oczywiście musu nie ma, jeśli ktoś nie lubi, to nie dosypuje. Pierożki lub paluszki z tego ciasta najlepiej jeść na ciepło.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: na duży pieróg lub 24 pierożki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciasto ziemniaczane na pierożki - Opis przyrządzania:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo (ale naprawdę bardzo) starannie rozgniatamy na idealnie gładkie piure. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka rozbijamy i mieszamy widelcem. dodajemy do piure. Dosypujemy mąkę i łyżeczkę soli i zagniatamy na miękkie, gładkie i elastyczne ciasto - jeśli lepi się do rąk, trzeba dosypać trochę mąki. Na koniec dodajemy kminek (obowiązku nie ma, jeśli ktoś naprawdę nie lubi...) i wgniatamy go w ciasto. Ciasto rozwałkowujemy możliwie cienko i, zgodnie z odpowiednim przepisem, wykrawamy i nadziewamy pierożki. Z tego ciasta możemy także zrobić paluszki do zupy - rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm, kroimy na paski szerokości centymetra, smarujemy żółtkiem i pieczemy na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ciasto ziemniaczane na pierożki: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |