W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ocet paprykowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Ocet paprykowy

Bardzo pikantny ocet - dobry komponent różnych sosów o proweniencji kreolskiej.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean

Liczba porcji: około 1 1/2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 świeże papryczki jalapeno
  • 6 łyżek białego octu winnego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Ocet paprykowy - Opis przyrządzania:

Papryczki jalapeno myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Do garnuszka wlewamy szklankę (250 ml) wody, dodajemy ocet, cayenne i 2 duże szczypty soli. Stawiamy garnuszek na dużym ogniu i zagotowujemy. Dodajemy papryczki jalapeno i zdejmujemy z ognia.
Studzimy, po czym wstawiamy do lodówki na noc.
Przed użyciem przelewamy przez sitko.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ocet paprykowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ocet paprykowy przepisy:

  • Sos z kolendry do mięska z grilla
    Interesujących dodatków nigdy nie za wiele - miły sosik o meksykańskich korzeniach przyda się nam do polania grillowanej wołowiny lub kurczaka. Jeśli natomiast nie mamy w planach rozpalania grilla, sosem możemy polać filety z białej ryby przed zapieczeniem w piekarniku...
  • Marynowana brukselka
    Brukselka w wersji koktajlowej!
  • Piure ziemniaczane na ostro
    Piure dla wszystkich wielbicieli zdecydowanych smaków. Pasuje do mięsa z grilla - świetne z dobrze przyprawioną karkówką - a także do rozmaitych postaci łososia, któremu dodaje nieco charakteru.
  • Escabeche z białej ryby
    Doskonała, lekka przystawka z ryby najpierw usmażonej, a potem zamarynowanej w pikantnej marynacie. Danie dla wielbicieli zielonych papryczek jalapeno (czyli między innymi dla mnie).
  • Skrzydełka hawajskie (co nie znaczy, że z ananasem!)
    Smażone skrzydełka dla całego tłumu! Ciężko je przestać jeść, zwłaszcza jeśli nie pożałujemy papryczek jalapeno...




Podziel się linkiem:


Komentarze: