W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Włoska bieda-zupka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Włoska bieda-zupka

Powstała ponoć w trudnych kulinarnie latach II wojny światowej - bieda-zupka bez mięsa, z samych warzyw (jakoś zawsze w pięknej Italii dostępnych). Bardzo smaczna i pożywna.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 3 marchewki
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 cebule (nie za duże)
  • gałązka selera naciowego
  • 100 g mrożonego bobu
  • 100 g soczewicy
  • garść zielonego groszku (mrożonego)

Włoska bieda-zupka - Opis przyrządzania:

Ziemniaki i marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę - nie sądzę, by Włosi robili to w czasie wojny (zwłaszcza, że i dzisiaj nie robią), ale żyjemy szczęśliwie w czasach pokoju i skórkę zdjąć można. Obrane pomidory kroimy w sporą kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Seler obieramy z wąsów, myjemy i kroimy w plasterki. Do dużego garnka wkładamy ziemniaki, marchewkę, pomidory, cebulę, seler naciowy, bób i soczewicę. Wlewamy tyle wody, by sięgała 5 cm ponad powierzchnię warzyw (mniej więcej, oczywiście). Solimy. Stawiamy garnek na ogniu i zagotowujemy. Gotujemy zupę na średnio małym ogniu przez godzinę. Jeśli trzeba - gdy zupa robi się zbyt gęsta - dolewamy trochę wrzącej wody. Po godzinie miksujemy mniej więcej 1/3 zupy (na oko). Stawiamy znów na ogniu, dodajemy groszek i gotujemy jeszcze z 5 minut. Sprawdzamy zupę pod kątem soli, doprawiamy pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę gorącej wody. Podajemy po prostu z chlebem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Włoska bieda-zupka: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Włoska bieda-zupka przepisy:

  • Zielona zupa jarzynowa
    Sympatyczna, lekko kwaskowata od szczawiu, zielona zupka - wielka pociecha w ciemne, zimne, mokre dni. Podajemy z grzaneczkami.
  • Portugalska zupa jarzynowa
    Prawdziwie zimowa, wiejska, prosta, smaczna, tania, rozgrzewająca zupa - prosto z Portugalii!
  • Zupa z owoców morza z pomidorami
    Kolorowa zupa z rybą i krewetkami, bardzo wakacyjna w smaku. Nawet jeśli sama w sobie nie jest klasyczna, przywodzi na myśl wszystkie podróże do krajów położonych nad Morzem Śródziemnym.
  • Francuska zupa z bazylią
    Ile we Włoszech wersji minestrone, tyle we Francji soupes au pistou... (pistou to bazyliowo-czosnkowy sos podobny do pesto, jak zresztą sama nazwa wskazuje). Ta pełna jarzyn wiejska zupa starcza za cały letni obiad.
  • Węgierska zupa gulaszowa Węgierska zupa gulaszowa
    Jedna z moich ulubionych zup - nie za gęsta, dobrze przyprawiona węgierską papryką i czosnkiem, z mięskiem i warzywami... Dobrze mieć takich bratanków...




Podziel się linkiem:


Komentarze: