W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Słodko-czosnkowe bakłażany

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Słodko-czosnkowe bakłażany

Bardzo smaczny sposób na bakłażany - z miską ryżu starczą nam za lekki lunch lub przegryzkę.

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 bakłażany średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu z cydru
  • łyżka wytrawnego sherry

Słodko-czosnkowe bakłażany - Opis przyrządzania:

Bakłażany myjemy i odcinamy im ogonki. Kroimy wzdłuż na pół, potem każdą połówkę na 3-4 pasy, zaś pasy na kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wok stawiamy na dużym ogniu, wlewamy 3 łyżki oleju. Na gorący olej wrzucamy połowę kostek bakłażana i smażymy, mieszając, przez 5 minut, aż bakłażany się zarumienią i wchłoną cały olej. Przekładamy na talerz wyłożony kawałkiem papieru kuchennego, do woka wlewamy kolejne 3 łyżki oleju i smażymy w ten sam sposób resztę bakłażanów. Zmniejszamy ogień, do woka wlewamy łyżkę oleju, a kiedy będzie gorący, wrzucamy czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż zacznie lekko się złocić. Dodajemy cukier, sos sojowy, ocet i sherry. Zagotowujemy, mieszając. Do sosu wrzucamy usmażony bakłażan i dusimy przez kilka minut, aż warzywa wchłoną cały sos. Podajemy z ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Słodko-czosnkowe bakłażany: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: