Niby swojskie, a egzotyczne - świetne placuszki z indyjskimi przyprawami i zieloną papryką. Podajemy z raitą (np. ogórkową) i chutneyem (np. z dyni).
Przepis na Placki ziemniaczane jakby indyjskie >>
Nieodzowny w indyjskiej kuchni sos-dodatek. Doskonale gasi pożar zbyt ostrych dań.
Przepis na Raita ogórkowa >>
We współczesnych francuskich przepisach często zabiela się zupę kremowym serkiem (takim, jak Kiri czy Boursin). I to jest bardzo smaczne.
Przepis na Zupa z dyni z kremowym serkiem >>
Pikantna pogryzka do piwa, wina, drinków... Albo w ogóle do pogryzania.
Przepis na Migdały w curry >>
Oryginalny dodatek do rozmaitych wędlin - szczególnie pasztetów! - i dojrzałych żółtych serów.
Przepis na Konfitura z małych cebulek >>
Świeży i zdrowy dodatek do białego mięsa z grilla. A ja tę salsę najbardziej lubię z grubym plastrem białego sera, posypanym grubą solą i pieprzem. I to wszystkim naprawdę ze szczerego serca polecam.
Przepis na Salsa z ogórków >>
Smaczna, bezpretensjonalna zupa z ziemniaków, warzyw i pieczarek. Dla każdego i na każdy dzień.
Przepis na Czeska zupa ziemniaczana >>
Gdy mróz ściśnie, otwieramy słoik z kolorową kalabryjską sałatką i mieszamy ze świeżo ugotowanym makaronem. Albo nakładamy na bruschettę. Albo podgrzewamy i podajemy do białego mięsa.
Przepis na Pikantne pikle z Kalabrii >>
Bardzo zabawny sposób smażenia ziemniaków. Pasuje niemal do wszystkiego: od jajek w koszulkach, przez pieczoną rybkę z cytryną, do jagnięciny z gremolatą.
Przepis na Młode ziemniaki z kruszonką >>
Ikona dietetyków - dynia makaronowa - z nie-tak-już-bardzo-dietetycznym pesto. Oryginalne jesienne danie.
Przepis na Spaghetti dyniowe >>