W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Małe cebulki w białym winie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Małe cebulki w białym winie

Popularna we Włoszech łagodna marynata z cebulek i czosnku przydaje się zarówno jako dodatek do mięs (na zimno i na ciepło), jak i przystawka - na kromkach zgrillowanej ciabatty, skropionej oliwą. Można też takie cebulki dodać do sałatki z ryżu lub makaronu.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g szalotek
  • 250 g małych czerwonych cebulek
  • 10 cebulek dymek
  • 10 ząbków czosnku
  • 400 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml octu z cydru
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2 listki laurowe
  • 2 czubate łyżki cukru

Małe cebulki w białym winie - Opis przyrządzania:

Szalotki i czerwone cebulki (muszą być naprawdę małe) obieramy. Z dymek zdejmujemy wierzchnie liście, odcinamy korzonki i całą zieleninę - mają zostać same cebulki. Czosnek obieramy. Wszystkie warzywa płuczemy i osączamy. Do garnka wlewamy wino i ocet. Dodajemy gorczycę, listki laurowe, cukier i łyżeczkę soli. Zagotowujemy. Wrzucamy warzywa i gotujemy na malutkim ogniu przez kwadrans. Łyżką cedzakową wyjmujemy cebulki i czosnek z garnka i wkładamy do miski lub - ładniej - do dużego wysterlizowanego słoja. Marynatę zagotowujemy na dużym ogniu i wlewamy na cebulki (z czosnkiem). Słoik zamykamy, a kiedy marynata wystygnie, wstawiamy słoik do lodówki na co najmniej 2 dni przed podaniem cebulek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Małe cebulki w białym winie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Małe cebulki w białym winie przepisy:

  • Marchewka glazurowana nr 2 (po włosku)
    Bardzo pyszna jarzynka z młodej marchewki i cebulki. Doskonała do każdego białego mięsa, a ja szczególnie lubię ją w towarzystwie jajka w koszulce...
  • Cebulka dymka z migdałowym sosem
    Wegetariańska przystawka z grilla - pieczone cebulki z migdałowym sosem romesco (jeśli chcecie inną wersję, szukajcie w Sosach, Sos romesco). Danie naprawdę południowe w charakterze...
  • Azjatycki wywar z kurczaka
    Podstawowy wywar używany w krajach Azji. Aromatyczny i uniwersalny.
  • Przepiórki z winogronami
    Bardzo sobie cenię przepiórki jako danie główne, bo ich niewielkie rozmiary pozwalają podać dużo rozmaitych dodatków (a goście się nie przejedzą). Poza tym są naprawdę wytworne i nikt nie ma prawa nam złego słowa powiedzieć!
  • Chińskie placki z zieloną cebulką (grube) Chińskie placki z zieloną cebulką (grube)
    Pulchne placuszki, nadziewane cebulką dymką, podaje się w północnych Chinach jako łagodzący dodatek (fan) do dań mięsnych i rybnych (cai) – zamiast ryżu lub wraz z nim. Kawałki takich placków maczamy w sosie, traktując je jak rodzaj łyżki. Zielona i chrupiąca świeżość cebulki miło kontrastuje z kryształkami soli, którymi placuszki są posypane.




Podziel się linkiem:


Komentarze: