Pikantne, zimowe podejście do popularnych placków. Mnie najbardziej smakują z gęstym tureckim jogurtem, skrapiane sokiem z limetki.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Placki ziemniaczane na ostro - Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i wycieramy, po czym ścieramy na grubej tarce. Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w cienkie plasterki - dodajemy do ziemniaków. Paryczki chili myjemy i kroimy w plasterki - jeśli wolimy wersję łagodniejszą, to najpierw usuwamy pestki i membrany. Dodajemy do ziemniaków. Kolendrę myjemy i osuszamy. Odkładamy kilka gałązek do dekoracji, resztę drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków. Wszystkie warzywa starannie mieszamy, dodając jajka, mąkę i trochę soli. Dużą patelnię stawiamy na ogniu i rozgrzewamy. Wlewamy tyle oleju, by na dnie była cienka warstwa tłuszczu. Na gorący olej kładziemy łyżką porcje masy i rozklapujemy je na cienkie placki. Smażymy kilka minut na sporym ogniu, aż spód placków będzie przyrumieniony. Łopatką kuchenną odwracamy placki i smażymy dalej, aż i druga strona będzie rumiana. Zdejmujemy placki z patelni i odsączamy z tłuszczu na kawałku papieru kuchennego. Usmażone placki trzymamy w cieple, a gdy wszystkie będą gotowe, podajemy z jogurtem lub gęstą śmietaną.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Placki ziemniaczane na ostro: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |