Delikatny chutney z dużymi kawałkami jabłek.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2 słoiki
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Chutney z jabłek i papryki - Opis przyrządzania:
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, gniazda nasienne i membrany. Płuczemy, osuszamy i kroimy w regularne kawałki. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kawałki. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Mieszamy w misce paprykę, pomidory, cebulę, czosnek i jabłka. Posypujemy solą, starannie mieszamy i odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie płuczemy warzywa na dużym sicie i starannie osączamy. Do sporego garnka wsypujemy cukier i wlewamy oba rodzaje octu. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy, mieszając. Gotujemy, aż syrop nieco zgęstnieje. Dodajemy musztardę, curry, nieco ostrej papryki i pół łyżeczki soli. Mieszamy. Dodajemy warzywa, zagotowujemy . Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i smażymy chutney przez mniej więcej 3 kwadranse, aż zgęstnieje - co jakiś czas sprawdzamy, czy nie przywiera. Gotowy, wrzący chutney przelewamy do wysterylizowanych słoików i zakręcamy. Słoiki stawiamy do góry nogami i odstawiamy do wystygnięcia. Wycieramy z lepkich nacieków, naklejamy nalepki i odstawiamy na co najmniej miesiąc.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Chutney z jabłek i papryki: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |