Do tego lekkiego i pysznego dania używamy owocu pigwy pospolitej, nie małych owocków pigwowca. Smażona na maśle pigwa ma naprawdę oryginalny smak i pięknie pachnie.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Brik z pigwą i kozim serem - Opis przyrządzania:
Pigwę kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy gniazda nasienne. Obieramy owoc z twardej skórki, kroimy w dość cienkie plasterki. Z rozmarynu obrywamy igły. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy rozmaryn i plasterki pigwy. Chwilę podsmażamy, dolewamy łyżkę-dwie wody i smażymy-dusimy przez 10 minut, raz czy dwa przewracając na drugą stronę. Po 10 minutach posypujemy pigwę cukrem, zwiększamy ogień i czekamy, aż cukier lekko się skarmelizuje. Plasterki kilka razy przewracamy, żeby pigwa karmelizowała się równomiernie. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Twardy kozi ser ścieramy na średniej tarce i mieszamy z kozim twarożkiem. Lekko solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Pozostałe 2 łyżki masła topimy w rondelku. Każdy płat ciasta brik smarujemy roztopionym masłem. W dolnej części, 5 cm od brzegu, kładziemy łyżkę masy serowej i parę plasterków pigwy, skrapiamy odrobiną miodu i zawijamy, jak krokiecik - czyli najpierw zaginamy na nadzienie dolny kawałek ciasta, potem oba boki, a potem zwijamy, poczynając od dołu, w zgrabny pakiecik-krokiecik. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe pakieciki układamy brzegiem do dołu i smarujemy z wierzchu resztą masła. Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 30 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i podajemy na ciepło, ale nie bardzo gorąco.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Brik z pigwą i kozim serem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |