W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z pomidorów i oliwek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Sałatka z pomidorów i oliwek

Inspirowana kuchnią Bliskiego Wschodu, prościutka sałatka pomidorowa jest świetnym dodatkiem do wszelkich dań z grilla i miłą odmianą od codziennych pomidorów z cebulą.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 dojrzaÅ‚ych pomidorów
  • 2 szalotki
  • 100 g najlepszych czarnych oliwek z pestkÄ…
  • 1/2 pÄ™czka natki pietruszki
  • cytryna
  • oliwa z oliwek

Sałatka z pomidorów i oliwek - Opis przyrządzania:

Pomidory wkładamy na minutę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy na ćwiartki, a potem w poprzek każdą ćwiartkę na pół. Szalotki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Gnieciemy w ręku i posypujemy solą. Odstawiamy na chwilę. Oliwki pozbawiamy pestek i kroimy w paski. Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich, wąskich paskach, po czym wyciskamy z cytryny sok. W dużej misce mieszamy pomidory, szalotki, oliwki, natkę i skórkę z cytryny. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, po czym dolewamy sok z cytryny. Odstawiamy na kwadrans, żeby smaki trochę się przegryzły, po czym przed podaniem dolewamy 3 łyżki oliwy i mieszamy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z pomidorów i oliwek: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: